Aluminiumflaskor: 7 enkla och effektiva metoder för att rengöra dem perfekt

av Hilda Maria Morgan

15 Juni 2023

Aluminiumflaskor: 7 enkla och effektiva metoder för att rengöra dem perfekt
Advertisement

De är fina och praktiskaatt använda för varma eller kalla drycker och miljövänliga: det är ingen hemlighet att aluminiumflaskor är mycket populära över hela världen. Det som till en början verkade vara ett campingtillbehör har varit en del av de flestas vardag i flera år nu, i ett litet men betydelsefullt drag mot slöseriet av plast som förlängs med plastflaskor med dricksvatten, särskilt de små, som man köper när man är hemifrån. Det finns dock en kostnad att betala för dessa fördelar: aluminiumflaskor måste tvättas ofta för att garantera den nödvändiga hygienen.

Om du inte gör det, börjar bakterier och mögel att slå rot inuti flaskan, smutsar ner vattnet eller annan dryck vi har där i och kan skapa en allvarlig risk för vår hälsa. Lyckligtvis är det lätt att ta hand om rengöringen och det kan bli en vana som går riktigt snabbt.

Creativo

Creativo

Den dagliga vanan som gör att vi slipper slösa mycket tid är att helt enkelt fylla flaskan drygt halvfull med varmt vatten och en skvätt diskmedel. Stäng locket, skaka ordentligt i flera sekunder, skölj sedan och låt torka så att allt vatten rinner ut. Om du vill kan du ibland även lägga till lite vinäger till denna blandning, och låt den verka i tio minuter, innan du sköljer.

Om det däremot har gått ett tag sedan du tvättade flaskan sist, eller om det till och med har gått ett tag sedan du använde den senast, speciellt om det luktar obehagligt när du öppnar den, så måste du tvätta både insidan att locket med lite mer omsorg. Du kan göra det på följande sätt:

  • Vitvinsvinäger eller ättika: häll vinäger upp till hälften och fyll sedan resten med vatten. Stäng och skaka ordentligt, ta sedan av locket och tvätta det noggrant med diskmedel. Eftersom locket vanligtvis har en gummiförsegling som försluter flaskan tätt, är det bäst att inte hålla den i kontakt med vinägern för länge eller för ofta. Låt under tiden vinägern verka i flaskan i cirka tio minuter och skölj sedan väl.
  • Tvätta med diskmedel och vatten och häll sedan i 60 ml 3% väteperoxid. Stäng, skaka väl och skölj sedan noggrant. Locket, även i detta fall som i de följande, måste alltid tvättas med diskmedel.
  • Bikarbonat: det fungerar utmärkt när det inte luktar så starkt. Fyll helt enkelt flaskan med varmt vatten, häll i två matskedar bikarbonat, stäng och skaka väl. Efter fem minuter, skölj allt med rinnande vatten.
  • På samma sätt kan du använda citronsyra.

En mindre konventionell metod, men som kan vara användbar för vissa, är att låta en tandprotestablett lösas upp i en flaska endast fylld med vatten.

Använd dessa metoder och din vattenflaska kommer att hålla länge och hållas i ett bra skick!

Advertisement