4 bra skäl att odla tomater upp och ner och instruktionerna på 7 steg för att lyckas
Tomater är bland de första plantorna som kommer upp i huvudet när man bestämmer sig för att prova på hemodling av frukt och grönsaker. De är mycket uppskattade av vuxna och barn för sin söta och fräscha smak men också för sin otroliga mångsidighet, de lämpar sig för att användas i många tillredningar så som de är eller genom att reduceras till fruktkött eller sås.
Tomater kan även anpassas till odling i kruka i de fall det bara finns begränsat med utrymme i vår grönsaksträdgård och på senare år har även en innovativ metod spridit sig, som är perfekt för att utnyttja utrymmen som annars inte skulle kunna användas för våra grödor, för att få en jämnare och bättre tillväxt och för att lättare kunna skörda våra grödor: odling upp och ner.
Det är först nödvändigt att anpassa sig till denna innovativa teknik, men snart kommer du att kunna uppskatta dess många fördelar och du kommer aldrig att vilja gå tillbaka till den klassiska metoden. Nedan förklarar vi 4 utmärkta skäl till att välja denna odlingsteknik och de 7 stegen för att omsätta den i praktiken.
Fördelar med att odla upp och ner
- Den första, obestridda fördelen med att odla tomater upp och ner är optimeringen av utrymmet: med den här tekniken kan plantorna faktiskt hel enkelt hängas från balkonger och räcken, från balkar på en veranda eller till och med inomhus, vilket gör att det lämnas utrymme för andra växter på marken.
- För det andra kräver tomaterna som växer upp och ner mindre skötsel, eftersom denna typ av tillväxt ger mer kompakta och prydliga plantor och du kommer att behöva beskära dem mer sällan.
- Dessutom får växter som odlas upp och ner det svårare att med sina blad och tomater nudda vid jorden och kommer följaktligen att utveckla sjukdomar mer sällan, eftersom de är mindre utsatta för attacker av parasiter.
- Den sista fördelen, men inte för det mindre viktig, är att de är lätta att skörda: om dina växter har vuxit upp och ner kommer deras frukter att vara mer tillgängliga och, beroende på placeringen av din kruka, kommer de att underlätta skörden då du inte kommer att behöva böja dig ner eller huka dig för att leta efter dem.
De 7 stegen för upp och ner-odling
Men hur sätter man igång en upp och ner-odling? Vi avslöjar detta genom att berätta om de 7 essentiella stegen:
1. Det första du ska göra är att välja behållare: krukan måste ha ett hål i botten för att plantan komma ut. Du kan välja att köpa en färdig produkt eller återanvända gamla hinkar, krukor, behållare eller till och med gamla plastflaskor.
2. När behållaren har valts är det dags att förbereda jorden, som måste vara bördig och väldränerad, du måste lämna lite utrymme i den övre delen för att möjliggöra optimal tillväxt av rötterna.
3. Nu är det dags att sätta in plantan i jorden. Du måste föra in den försiktigt genom det nedre hålet, se till att förankra den tillräckligt och inte skada rötterna.
4. När plantan är väl förankrad kan du hänga din behållare på en solig plats men i lä. Faktum är att tomatplantor kräver 6-8 timmars ljus om dagen för att växa bra.
5. Bevattning måste ske oftare än med den klassiska metoden, eftersom jorden tenderar att torka ut snabbare. Kontrollera dagligen och vattna när du känner att det översta lagret börjar torka ut. Gödsling bör ske varannan vecka under växtsäsongen.
6. Även stödjandet av dina växter blir lättare att uppnå om du odlar dem upp och ner: i själva verket kommer det att räcka med att använda trådar eller nät om stjälkarna för att undvika brott på grund av tomaternas vikt.
7. Nu behöver du bara ständigt titta till tillväxten av dina växter genom att ta bort torra eller gulnade löv och ingripa omedelbart vid eventuella parasitangrepp.
Är du redo för en rikliga skörd?