Varför slänga dem? 9 sätt på vilka apelsinskal är mycket användbara både i huset och i trädgården

av Hilda Maria Morgan

14 Juni 2023

Varför slänga dem? 9 sätt på vilka apelsinskal är mycket användbara både i huset och i trädgården
Advertisement

Numera kan vi konsumera citrusfrukter, särskilt citroner eller apelsiner, nästan året runt: de är en ovärderlig källa till fibrer och C-vitamin, därför är de ett utmärkt tillskott till vilken diet som helst. Och så är de också en läcker ingrediens i många tillagningar i köket, från sött till salat. Därför har vi ofta någon typ av citrusfrukt hemma, och vanligtvis kastar vi skalet när frukten väl konsumerats.

Istället för att slänga skalen skulle vi dock kunna använda dem på ett användbart sätt i hemmet: den där berusande doften som finns kvar på våra händer, samma som vi ofta uppskattar i skönhetsprodukter eller i deodoranter och tvättmedel som köps till hemmet, kan användas just för att parfymera huset på tusen sätt, för att få bort dålig lukt (exempelvis från skor) och fungerar även som ett avvisande medel i trädgården. Lär dig mer om dessa och andra användningsområden för citrusskal genom att läsa vidare.

Creativo

Creativo

Om du vill parfymera ditt hem på ett naturligt sätt finns det flera olika sätt:

  • spisen: fyll en kastrull med varmt vatten att lägga i skalen och när det väl kokar upp kommer du att märka doften. Du kan låta det puttra en stund och sedan använda vätskan, om det behövs, för att öppna upp eventuella tilltäppta avlopp!
  • I ugnen: skalen kan torkas på en låg och konstant temperatur. Om du håller ugnen på 90° kommer du att känna den där parfymen. Och du kan också lägga in dem, ordnade på en bakplåt, så fort du har tillagat klart något annat, och använda dig av restvärmen! Annars kan du låta dem vara i ugnen under flera timmar på 50°.

    När de är torra blir de en utmärkt ingrediens för ett potpurri eller också för doftpåsar att lägga i lådor och garderober. Alternativt kan de slängas i komposten.

  • Istället för rökelse: det finns de som tycker om att bränna apelsin- eller citrusskal som om de vore rökelsestavar, det vill säga mycket långsamt, utan låga men så att de bara producerar en tunn spiral av rök, medan skalet är inuti en kopp eller en liten skål. Det verkar vara ett utmärkt botemedel mot den för starka lukten av tobak!

Advertisement
Creativo

Creativo

Även de precis skalade skalen kan bli en bra deodorant för skor! Om du inte vill att stanken av skorna som du har på dig hela dagen ska fylla rummet, placera några skal i skorna så kommer de att göra mycket för att motverka den obehagliga lukten.

De doftpåsar som nämnts tidigare, de med torkade skal, skulle även kunna innehålla många andra kryddor eller aromatiska örter, och fungerar också utmärkt i möbler, och även i skoställ!

Creativo

Creativo

I trädgården kan dessutom apelsinskal och andra citrusfrukter också fungera som ett avvärjande medel mot vissa typer av parasitära insekter. Så du kan prova att sprida ut dem på jorden runt krukväxter eller till och med runt omkring växter i trädgården. Nackdelen är att de snabbt blir dåliga och förbrukas, då bör de grävas ner och bytas ut.

En annan alltid rekommenderad användning är sedan att lägga dem på komposthögen, för vilken de är ett mycket värdefullt bidrag!

Creativo

Creativo

Det verkar bara vara slöseri att slänga dem, eller vad säger du?

Advertisement