4 tips och 4 misstag att undvika vid ommålning av möbler
När du bestämmer dig för att renovera ditt hem måste du vara redo att möta även stora utgifter och stunder av stort kaos, men ibland, när du vill engagera dig, kan du helt förändra utseendet på vissa rum genom att helt enkelt måla om gamla, slitna eller omoderna möbler. Det är häpnadsväckande hur enkelt det är att göra atmosfären i ett hem mer modern och välkomnande helt enkelt genom att renovera dess möbler och för att få bra resultat är en ny färg redan i stort sett tillräckligt.
Vid ommålning av möbler finns det dock ett antal regler som måste följas strikt om man vill göra ett bra jobb; att känna till dessa regler innan start är av grundläggande betydelse, inte bara för att garantera ett utmärkt slutresultat, utan också för att undvika jobbiga olägenheter och överdriven och onödig ansträngning.
Nedan listar vi 4 saker att göra och 4 misstag att undvika när du förbereder dina möbler för att renovera dem.
Saker att göra
Det finns fyra saker att tänka på när det gäller att måla om gamla möbler:
1. Förbered möblerna före målning: ett grundläggande steg för att skydda alla komponenter från eventuella skador relaterade till efterföljande operationer är förberedelsen, som måste utföras genom att ta bort alla lådor, kuddar och metallmaterial. Detta steg gör så att du kan undvika oavsiktliga färgdropp på metalldelarna och kuddarna, samt hindra lådorna från att komma i vägen. Då är det bättre att slösa några minuter i förhand. Avsluta förberedelsen med att rengöra dina möbler från alla spår av smuts, för att tillåta en mer enhetlig applicering av den nya färgen, se till att försiktigt ta bort alla spår av rengöringsmedel och torka dina möbler noggrant.
2. Slipning av möblerna: denna operation är avgörande för att projektet ska lyckas, såvida du inte ska måla om några målade möbler där finishen fortfarande är enhetlig och det inte finns några delar där färgen flagnar. När det gäller rostiga metallmöbler är det första du ska göra att skrubba dem med en stålborste. För icke-rostat trä eller metall, gå vidare direkt till slipning. Denna operation kan göras för hand med sandpapper, men det kräver mycket tid och ansträngning. För snabbare, mer exakt och mindre ansträngning använd en slipmaskin, de som är bäst för möbler, börja med ett 80 eller 100 sandpapper och arbeta sedan upp till 150. En bandslipmaskin är perfekt för stora möbler.
3. Ta bort dammet efter slipningen: detta steg gör att du kan få färgen och primern att fästa bättre på möblerna. Använd helst en trasa som dammet fastnar i, en trasa av bomullsväv eller en löst vävd trasa doppad i en klibbig substans som harts eller bivax. Alternativt räcker det med en fuktig trasa följt av en torr trasa, gärna i mikrofiber. Dammsug för att ta bort eventuella rester även från den omgivande miljön innan arbetet påbörjas.
4. Applicera färgen i flera lager: när färgen har valts är det dags att applicera den. Applicera ett första tunt lager, följt av flera på varandra följande lager, vilket gör att du får en jämnare och mer enhetlig finish, utan klumpar eller tecken på ränder. Längre penseldrag bidrar också till en jämnare finish. Torktiden varierar beroende på färg, vanligtvis cirka 4 timmar. Vänta på att ett lager torkat fullständigt innan du går vidare till nästa, fortsätt med appliceringarna tills önskad finish erhållits.
4 misstag att undvika
Här är de fyra vanligaste misstagen att undvika:
1. Glöm inte att ventilera: färger innehåller irriterande kemiska föreningar som sprids i luften, varför det är av grundläggande vikt att arbeta på välventilerade platser, gärna med fönstren öppna för att begränsa inandningen av dessa ämnen så mycket som möjligt. Ta regelbundna pauser i frisk luft och skaffa om möjligt en fläkt eller luftrenare. På järnaffären kan du också enkelt hitta munskydd för målning, som skyddar dina andningsvägar och gå iväg direkt när du känner de första symptomen på obehag.
2. Glöm inte primern: den är viktig för att täta ytan och förbättra färgens hållbarhet och fästande, du behöver en vattenbaserad primer för trämöbler och sprida ut den i ådrornas riktning, för metall behöver du istället en oljebaserad primer. Sprayprimer skapar renare, tunnare lager. Vänta minst 10 minuter för att den ska torka innan du fortsätter med nästa lager, minst 2 lager primer kommer att behövas innan du går vidare med målningen.
3. Glöm inte färgprovet: du vill ju förändra ditt rum till det bättre, inte till det sämre. Av denna anledning är det av grundläggande vikt att se till att färgen är rätt. Du kan göra detta genom att försöka breda ut färgen på en bit kartong och, när den är torr, placera kartongen där du ska placera möbeln. Förbered ett prov av varje färg om du är osäker. Om du däremot vill testa direkt på möbeln, applicera en liten mängd på ett oansenligt område, tex insidan av en låda, baksidan eller på botten.
4. Glöm inte den skyddande finishen: detta stämmer ännu mer för utemöbler, men det gäller för varje ommålning. Finishen gör arbetet mer motståndskraftigt och måste väljas efter material och användning av dina möbler. Bred ut den i flera lager med en pensel eller, för större pjäser, med en liten rulle, respektera torktiderna, vanligtvis från några timmar till några dagar, som anges av tillverkaren.
Nu är du verkligen redo att renovera dina möbler!