Fästingar i trädgården? Upptäck 6 medel för att eliminera dem och skydda din och dina djurs hälsa
Alla som har en trädgård, och även en hund eller en katt, vet att fästingar är ett fruktansvärt hot mot deras hälsa. Dessa parasitiska insekter livnär sig faktiskt på blodet från våra fyrbenta vänner och kan ibland till och med komma in i kroppen. Även när detta inte händer är deras saliv den verkliga risken, eftersom den lätt kan överföra allvarliga sjukdomar, som borrelia med flera. Dessutom utgör fästingar samma risker för människor också, även om vi sannolikt känner att vi har en som går på huden innan den biter tag.
Fästingar finns naturligtvis på landsbygden, men i verkligheten överallt där det finns tillräckligt med växtlighet och djurliv, särskilt om djuren är vilda – men inte bara. Det betyder att det inte är osannolikt att hitta dem i trädgården, särskilt från vår till sensommar. De månader då man oftast märker fästingar på till exempel hundar och katter är från maj till juli.
Vad ska man göra för att hålla fästingar borta från trädgården? Det finns några botemedel du kan prova.
Hur förstår man om det finns fästingar? Om vi har djur måste vi inspektera dem väldigt ofta, men det finns också ett knep som ibland hjälper. Eftersom fästingar sätter sig på blad och löv där de kan komma i kontakt med djur som går mot dem, kan du ta en gammal, ljus, vit duk eller lakan och föra det över växterna eller gräset. Analysera sedan alla partiklar du ser på tyget: vissa kan vara ofarliga insekter men andra kan vara fästingar.
- Kiselgur: det är ett pulver som erhålls från fossila sediment av encelliga alger som kallas kiselalger, som kan hittas online eller i jordbruksbutiker eller kanske de för djur. När parasiter som fästingar (men även andra insekter som är skadliga för växter) får i sig det, absorberar kiselgur vätskor och fetter från deras exoskelett och torkar till ut det, vilket leder till deras död. Det måste strös direkt på marken runt växterna eller i alla fall där förekomst av fästingar noteras. Det rekommenderas att bära munskydd för att undvika att andas in det och att följa instruktionerna på förpackningen för att se hur mycket man ska använda.
- Det sägs att vissa växter kan fungera som ett repellerande medel. Specifikt är vitlök, salvia, mynta, lavendel, rosmarin och ringblomma indikerade för detta ändamål, på grund av de eteriska oljorna de innehåller, aromen är behaglig för oss men tycks inte om av insekter och dessa parasiter. De skulle därför kunna vara ett bra val för bårder och nära huset eller på fönsterbrädor och balkonger.
- Gör trädgården mindre attraktiv för vissa typer av vilda djur, särskilt vissa gnagare som ofta bär fästingar med sig. Konsekvent underhåll och regelbunden kontroll av områden med mer intensiv vegetation eller högt gräs är viktigt.
- Trädgården kan också utformas för att motverka närvaron av fästingar: de älskar skuggade och fuktiga områden, så se till att du inte låter vissa växter eller till och med örter växa för mycket, vilket skapar deras föredragna livsmiljö.
- Cederträspån: att sprida dessa på marken och använda dem som kompost är en annan metod för att motverka förekomsten av fästingar.
- Locka till sig fåglar och djur som jagar fästingar: nötskrika, trastar, sialior (blåfåglar) livnär sig också på dessa parasiter. Och så även gäss, ankor, kalkoner!
När det gäller förebyggande av förekomsten av fästingar på husdjur, rådgör med din veterinär för att få hen att ange de bästa avstötningsmedlen: droppar som sprids ut en gång i månaden är de mest bekväma, men halsband, Neem-olja och andra botemedel kan också hjälpa. Och det finns även avstötande medel att använda på vår hud, precis som för myggor.
Redo att rensa din trädgård från fästingar?