Fortsätter växterna att dö? 10 vanliga misstag och 7 tips för att lära dig att bota dem
Att se en växt som varje år kommer tillbaka frodig och blir större och större och full av blad, blommor och frukter, är en stor tillfredsställelse. Trädgårdsarbete är fullt av omedelbara och gratis tillfredsställelser, men generöst med dem som är uppmärksamma och bryr sig, och har mycket tålamod. Vilket innebär att om något problem uppstår kan det oftare återställas, eller kan undvikas i framtiden om du bara har en önskan att förstå vad som kan står till grunden för försämringen av en växt, och även att prova på att experimentera lite, för att ännu bättre lära känna vårt hem och utrymmet som omger det.
Det finns faktiskt en rad misstag som görs oftare, i god tro, och som kan vara orsaken till bristen på framgång i odlingen. Låt oss titta på några av dem nedan.
Läge: detta är grundläggande. Varje gång du köper en växt måste du ta reda på (med hjälp av etiketten, online, eller genom att prata med återförsäljaren) om växtens behov vad gäller sol och temperaturer. Det finns växter som motstår skugga eller halvskugga, men kanske kommer de att producera färre blad och blommor. Och så finns det andra som istället om de placeras i solen under de varmaste timmarna på dygnet oundvikligen kommer att "brännas".
För att lyckas kommer det att räcka för dig att observera balkong, fönsterbrädor och trädgård under de olika årstiderna, för att förstå vilka hörn som aldrig får tillräckligt med ljus och vilka som är ljusare, för att kunna urskilja dem från de där solen når direkt under de varmaste timmarna och perioderna, och de där det istället är lite mer filtrerat.
Bevattning: växter är mycket mer benägna att dö av för mycket vatten än av för lite. Se till att du använder rätt jord för varje typ av växt, vilket garanterar rätt näring men också adekvat dränering. Att undvika stagnation är viktigt för de flesta växter som odlas i krukor eller i marken, eftersom rotröta är skadligt, till och med dödligt, för växter.
Man vattnar när jorden torkar ut på ytan, det vill säga när de första 5-7 cm – eller mer för större plantor – har torkat. Stick helt enkelt in ett finger i jorden för att förstå situationen. Bevattningen måste vara konstant, det vill säga vattna med jämna mellanrum, ofta och rikligt (garantera alltid god dränering), för att väta väl och för att det ska hålla längre.
En annan faktor att ta hänsyn till vid inköp av växter är planteringstätheten, det vill säga antalet plantor som kan planteras på ett område, generellt sett utifrån 1 kvadratmeter. Etiketterna (eller på annat sätt återförsäljarna) anger alltid det minsta avståndet mellan en planta och en annan, vilket är ett värde som tar hänsyn till de dimensioner som växten kommer att anta när den väl har utvecklats fullt ut. När många växter lever för trångt tillsammans berövar de varandra ljus, näring, vatten och allt detta, i kombination med det begränsade utrymmet att växa, gör att var och en utvecklas sämre, eller att bara en lyckas dominera de andra i slutändan.
Skydda dem från djur: fåglar och insekter gillar frön, vissa gnager gillar lökar och många andra djur tycker om frukter. För varje typ av växt finns det något lokalt djur som gärna skulle smaska på någon del av den. Och i vissa fall finns det växter som kan planteras i närheten för att skydda de andra, eller system som nät som håller de flesta oönskade gäster borta.
Dessutom: håll invasiva växter borta. Varje område i världen har sitt ogräs, ibland är det väldigt vackert, andra gånger lite mindre trevligt att sköta (som björnbär!). Men även vissa fleråriga örtartade växter, om än vackra, kan bli ogräs på grund av sin motståndskraft, att de tar marken i besittning och kväver de andra som vi försökt odla på samma plats.
Vi måste alltså hålla koll i planteringskärl och rabatter, komma ihåg var vi har placerat de prydnadsväxter (eller grönsaksväxter) vi vill odla, och se till att vi rycker upp de som börjar växa för nära.
Mulching: lite mulching kan göra underverk för ogräsbekämpning, men också för att kontrollera markfuktigheten och berika jorden med nyttiga ämnen. Täck ytan med de olika typerna av organiska material (helst inte för kemiskt behandlade), det kommer att göra så att det inte växer för många oönskade växter och att varje gång du vattnar så stannar vattnet längre i jorden. Och på vintern fungerar det lite som en "varm filt" som skyddar mot de kallaste temperaturerna.
Glöm sedan inte att plocka frukterna när de är mogna: att lämna dem på växterna kommer att minska dess produktivitet i framtiden.
Beskärning: här behövs en separat diskussion, men kom alltid ihåg att inte "attackera" växten i ögonblicken av blomning eller när den får frukt, det är bättre att beskära omedelbart före eller omedelbart efter den vegetativa vilofasen. Dessutom, när du klipper av delar av en växt, desinficera bladen (med blekmedel, ren alkohol eller till och med eld fungerar bra).
Kort sagt: låt dig inte avskräckas när något problem uppstår, utan skrid lugnt och konsekvent till verket så kommer du inse att det inte krävs så mycket för att förstå vad en växt behöver.