Hur man framgångsrikt odlar den underbara stockrosen i trädgården
En mycket anspråkslös men underbar växt med sin pråliga blomning och sin avsevärda höjd, stockrosen behöver lite skötsel, samt ett stöd och en vindskyddad position så att den mycket höga stjälken inte går sönder. Den är inte utbredd i Italien men är en mycket uppskattad växt i Storbritannien och Tyskland, där den finns i parker, rabatter och privata trädgårdar. Det finns många varianter av stockrosor, med enkla eller dubbla blommor, alla kännetecknas av de majestätiska blommorna, som öppnar sig i serier, från botten och uppåt, från juni till september, och skapar underbara färgade kolumner från vitt till gult till rosa.
Vi vet att stockrosen är en nästan vild växt, men vilken omsorg måste den ägnas för att man ska kunna odla den frodigt i våra trädgårdar? Vi ger dig några användbara förslag nedan.
Odling
Det första att tänka på när man odlar en växt är läget: stockrosen behöver en plats helst i fullt solljus, men den anpassar sig också bra till halvskugga, helst bredvid en vägg, ett staket eller ett nät, som skyddar den vid vind och därmed risk för att stammen går sönder.
Om du odlar dessa växter från frön, är det bra att veta att, eftersom de är tvååriga, kommer deras första år att tjäna till att växten stärker och förbereder stjälken och bladen, medan blomningen bara kommer att ske under det andra året. I slutet av sin livscykel kommer växten att torka, men efter att den släppt många frön till marken, från vilka nya exemplar kommer att födas följande år.
Om du istället föredrar att köpa den i kruka, är det idealiska ögonblicket att plantera den i marken på våren, efter den sista frosten eller början av hösten, när temperaturen fortfarande är mild.
När det gäller jorden har denna växt inga specifika behov, den kommer att slå rot och blomstra i alla typer av jord, men det är bäst att undvika att den är för blöt på vintern; istället måste bevattningen vara riklig och riktas mot basen, var noga med att inte blöta bladen för att undvika rostbildning. Vid tidpunkten för omplantering, tillsätt lite gödselmedel med långsam frisättning, i följande faser kommer det inte längre att vara nödvändigt.
Växten är mycket resistent mot parasiter, det är bara nödvändigt att vara uppmärksam på rost, som till en början visas med gula fläckar på de nedre sidorna av bladen längst, sedan med bruna utbuktningar; detta problem orsakas av överdriven fukt, särskilt på bladen, men det kan lätt hållas i schack genom att hålla plantan torr och skära av bladen som visar symtomen. Ett annat problem som lätt orsakas av en svamp är Colletotrichum gloeosporioides, som kännetecknas av svarta fläckar på blad, stjälkar, bladskaft och ibland även på rötterna. Det kan förebyggas med rätt växtavstånd och hållas i schack genom att applicera ett svampdödande medel och ta bort sjuka blad. Slutligen, var uppmärksam på svampen Cercospora beticola, bladen blir grå till färgen, men det kan utrotas med en adekvat fungicid.
Parningar
Om du vill kombinera stockrosen med andra växter föreslår vi några passande nedan:
- Buskrosor: en annan underbar långblommande växt, de senaste sorterna är motståndskraftiga och kan passa bra bredvid stockrosen, vilket ger ännu mer elegans till din trädgård;
- Klematis: klätterväxt med samma odlingskrav som stockrosen, den kan pryda väggen, staketet eller nätet som skyddar plantan från vinden;
- Leucanthemum × superbum: deras stora blommor och höga, robusta stjälkar kommer att vara en perfekt följeslagare till din blommande stockros.
Har du redan åkt och valt din favoritsort?