Med dessa 4 växtvårdsregler kommer du omedelbart att få gröna fingrar
Hur många av har inte utan framgång försökt odla växter i sina lägenheter och gett upp efter de första misslyckandena? Att inte ha gröna fingrar är en övertygelse som ofta dikteras av erfarenhet, men ofta räcker det att bara upptäcka de grundläggande reglerna för växtvård för att kunna få stor tillfredsställelse vad gäller växter i vårt hem. Visst är det lätt att bli avskräckt när man lyckas få till och med kaktusar att torka ut, medan ens egen mamma verkar kapabel att få växter att frodas som innan verkade ämnade att slängas, men med rätt mängd viljestyrka kan även du förändra dina växters öde.
Hur? Helt enkelt genom att lära dig de 4 gyllene reglerna för växtvård, de som din mamma förmodligen känner till men aldrig har berättat om, vilket gör att du ett steg i taget kan bli en utmärkt trädgårdsmästare med nästan ingen ansträngning. Låt oss upptäcka reglerna tillsammans.
1. Var inte en "curlingförälder" till dina växter
Du kanske har hört talas om begreppet "curlingföräldrar": de är de föräldrar som alltid är mycket uppmärksamma på sina barn och hjälper dem att övervinna alla hinder de stöter på i deras väg. Du kan säkert föreställa dig vad denna typ av attityd innebär i utvecklingen hos barnet. Detsamma gäller för dina växter: det är viktigt att vara uppmärksam på deras behov, men att inte överdriva.
Kom alltid ihåg att i en normal tillväxtcykel förändras växten ständigt och vissa blad kan gulna eller torka ut. Att förlora några få växter på vägen är helt normalt, det viktiga är att aldrig tappa målet ur sikte och fortsätta att observera dem för att bättre förstå deras behov, utan att ingripa med överdriven beskärning av varje del som inte är perfekt, annars är risken att växten blir stressad.
2. Var uppmärksam på bevattning
Att blöta upp växten för mycket är som att blöta upp den för lite: man tror felaktigt att när en växt lider behöver den vatten, men ibland är orsaken till detta lidande just överskottet av vatten. Faktum är att de flesta krukväxter inte behöver vatten förrän toppen av jorden börjat torka ut, medan växter som kommer från torra klimat som kaktusar och suckulenter endast vill ha vatten när jorden är helt torr.
När du köper en ny planta är det viktigt att noggrant informera sig om dess bevattningsbehov, annars riskerar du att behöva ta itu med rotröta och en vissnande planta på kort tid. Dessutom gör överskott av vatten att rötterna förlorar förmågan att absorbera det, vilket resulterar i brist på näringsämnen.
För att förstå när det är dags att vattna, bekanta dig med jorden genom att känna på den dagligen: på så sätt kommer du att kunna förstå hur lång tid det tar för den att torka och när du behöver vattna.
3. Rätt ljus
Precis som vatten är ljus också en viktig orsak till att växter dör, eftersom rätt ljus är avgörande för att dina växter ska trivas. I det här fallet är det övning som ger färdighet: de flesta växter älskar starkt och indirekt ljus, men vad betyder det exakt? Det finns inget exakt svar på denna fråga och när du köper en växt är det enda du kan göra att identifiera det mest lämpliga fönstret för den genom att prova och misslyckas.
Välj växter också baserat på dina fönsters lägen: om de är exponerade mot söder eller väster kan du framgångsrikt odla växter som behöver intensivt ljus; om dina fönster däremot vetter mot norr eller öst är det bättre att välja växter som trivs i skugga. Och om det verkar för dig som att plantan inte växer bra där du placerat den kan du alltid flytta den någon annanstans.
4. Vänj dig vid att lufta jorden
Tillsammans med vatten, näringsämnen och solljus är syre den fjärde byggstenen för en sund tillväxt för dina växter, vilket de absorberar direkt från jorden. För att denna bytesoperation ska fortsätta att ske, får jorden inte vara för kompakt på grund av överdriven bevattning eller växttillväxt.
Ta för vana att regelbundet lufta jorden, särskilt efter det första eller andra året när jorden börjar tappa sin mjukhet och syret börjar cirkulera långsammare. Det gör du helt enkelt genom att göra hål i jorden nära rötterna med en pinne eller ett styvt sugrör. Och kom alltid ihåg att inte överdriva med vattnet.
Nu när du känner till de gyllene reglerna är det dags att kavla upp ärmarna och börja odla!