Ordning i köket: om det är dags att revolutionera organisationen, gör det med 3 idiotsäkra steg

av Hilda Maria Morgan

11 Maj 2023

Ordning i köket: om det är dags att revolutionera organisationen, gör det med 3 idiotsäkra steg
Advertisement

Efter att man bott i ett hus en lång tid kommer det alltid till en punkt då man inser att något måste förändras i organisationen av utrymmena i ett rum. Och förmodligen är köket platsen där denna "revolution" måste göras noggrant minst en gång, med tanke på att det, när man tänker på det, är det mest operativa området i huset, platsen där allt måste fungera bra för att säkerställa att varje aktivitet vi utför där, från matlagning till periodisk städning och iordningsställande, kan göras på ett så lugnt och smidigt sätt som möjligt.

För att göra detta måste vi studera vårt kök och förstå hur vi använder det. Låt oss förklara oss bättre: vad gör vi oftast, när lagar vi mat och när städar vi? Använder vi också köket för att äta ensamma eller med gäster? Vilka är de lättaste områdena att nå? Vad är det för mat, ingredienser och redskap som vi verkligen behöver hela tiden och vilka är de som bara används då och då? Kort sagt, låt oss tänka tillbaka på hur vi använt vårt kök det senaste året eller så, det blir startskottet för en ofelbar omorganisation. Låt oss se vilka de andra stegen är.

Töm allt och städa

Töm allt och städa

Jarosław Ceborski/Wikimedia Commons

Rensa bordet eller arbetsbänkarna, skydda dem eventuellt med tyg eller kökshanddukar och ta sedan verkligen ut allt du hittar i varje möbel, låda, från vilken hylla eller yta som helst i sikte, och lägg allt där.

Detta kommer att resultera i en stor hög med föremål, och du kommer förmodligen att inse att du också behöver hitta mer utrymme för att rymma innehållet i alla möbler – förutom kylen eller frysen. De kommer inte att omorganiseras. Använd vid behov även en del av golvet, men undvik att lämna möbler delvis fyllda med föremål.

Rengör sedan dessa möbler väl efter deras olika behov. Om du behöver byta lådfoder, gör det. Samt alla deodoranter eller system för att bekämpa mögel och dålig lukt. Kort sagt, få dina möbler och hyllor att se ut som nya igen.

Advertisement

Sortera och dela upp efter kategorier

Sortera och dela upp efter kategorier

gratuit/freeimageslive.co.uk

Titta nu på allt som ligger på hög och gruppera dem efter kategorier. Alla matkärl med lock på ena sidan, kastruller och stekpannor på den andra, slevar, redskap, konserver... Ni förstår.

När det väl är uppdelat i breda kategorier är det dags att inom varje fundera över vilka föremål du använder ofta, vilka som kan slängas eller som måste ersättas med andra, och de som du inte behöver men är i bra skick.

Du kan sedan bestämma dig för om du vill ge bort något, eller kanske kreativt återvinna saker som inte längre fyller sin primära funktion och istället skulle kunna bli dekorationer eller nyttiga föremål på annat sätt.

Lägg undan allt

Lägg undan allt

pxhere.com

Tänk nu tillbaka på dina första funderingar: hur lever du, arbetar och rör du dig i köket varje dag? Beroende på dessa resonemang kommer det att vara klart för dig var du måste placera varje objekt. De som du vet att du alltid vill ha redo att kunna ta kommer att vara nära sina respektive användningsområden, de andra förvaras på mer svåråtkomliga ställen, där det inte är några problem att behöva slösa lite mer tid på att få ut dem, eftersom det händer mycket sällan (detta är fallet med tallrikar för särskilda maträtter, apparater för matlagning av endast en begränsad kategori av livsmedel som du inte konsumerar ofta, till exempel).

I det här skedet inser man också det möjliga behovet av att köpa stöd för att få plats med allt: lådavdelare, väggskenor, hyllor för att fylla väggskåpen prydligt och så vidare. Gör en fin lista och vid nästa tillfälle, köp det som saknas, så kommer ditt kök att vara perfekt organiserat, och under lång tid framöver!

Advertisement