Buskrosor: 7 användbara tips för att odla vackra sådana
Vi ser dem ofta i parker, men de gör också ett stort intryck i trädgårdar, där de fyller landskapet med doftande färgfläckar: buskrosor, det vill säga de rosor som växer och bildar tjocka buskar, med rundade kronor och – om de sköts om på rätt sätt – är fulla av rosor. De är annorlunda än hybridteer eller klätterrosor, men denna familj av rosor är lika perfekt för att skapa rabatter eller fylla bårder, och det är också möjligt att odla dem i krukor.
Dessa rosor är kända för sin motståndskraft och lättskötthet: alltså kommer de inte att kräva så mycket ansträngning under året, men kommer att tillfredsställa med sin skönhet. Läs vidare för att få veta mer om buskrosor.
Creativo
- Var planterar man dem: rosor föredrar en position i fullt solljus, där de därför är fullt upplysta under minst 6 timmar om dagen.
- När det gäller jorden måste den vara väldränerad men fortfarande rik på näringsämnen (alltså inte för många stenar men inte heller överdrivet sur).
-
Bevattning: de kräver att bli vattnade ett par gånger i veckan under de varmaste perioderna på året, med början (i allmänhet) från sen vår, medan bevattningen kan minskas från slutet av sommaren, så snart temperaturen sjunker, och under vintern kan man avbryta bevattningen helt.
När de är vuxna krävs det färre och färre bevattningar.
Creativo
När de ska planteras ska det grävas ett hål som är lika brett som krukan de står i, så att de sedan täcks med jord upp till kragen, utan att de sticker upp mer än de gjorde i krukan. Fråga gärna den som säljer exemplaret till dig om det är dags att flytta dem till marken eller till större planteringskärl: i allmänhet är detta operationer som bör undvikas när det är mycket varmt, och som bara blir brådskande om rosen är för stor för kärlet som den är planterad i.
Om du planterar dem tidigt på våren, när de fortfarande är vilande, kan du också försöka sprida rötterna mycket försiktigt för att hjälpa dem att ta sig in i jorden. Hur som helst, när man gräver hålet som ska hysa plantan måste jorden som blir kvar under och runt rötterna flyttas, så att det blir lättare för dem att hitta rätt.
Gödselmedel: med rosor bör du alltid undvika kemiska medel, använd istället ekologiska alternativ. Bland de mest rekommenderade finns Leonardite.
Beskärning: det behövs inget massivt ingrepp, förutom att ta bort torra grenar, särskilt i slutet av sommaren och i slutet av vintern. Och så fort blomningsperioden är slut måste de torra blomställningarna tas bort, knipsa bara bort bara som höll dem.
Lycka till med trädgårdsarbetet!