5 tåliga och snabbväxande buskar för en sagolik trädgård
I trädgården är det alltid trevligt att omge sig av grönska, med träd och buskar som har färgglada bladverk och blommor, som pryder vår utehörna, och som också erbjuder skugga och svalka. Valet av växter att plantera i dessa utrymmen är praktiskt taget oändligt, men en hel rad parametrar kan vägleda oss, och ibland begränsa oss: från odlingsbehoven som ställs på platsen där vi är, upp till det tillgängliga utrymmet och grannskapsrelationerna, det finns många faktorer som leder till att vi väljer mindre skrymmande växter än många träd som får våra hjärtan att slå snabbare.
Därmed är buskar och häckar en kategori att investera i, särskilt om de är särskilt motståndskraftiga och inte kräver särskilt mycket skötsel. Nedan anger vi 5 som är både vackra och lätta att ta hand om.
Diervilla (getris)
Det är en växt som ingår i kaprifolfamiljen som till skillnad från de mer kända inte har en klättervana utan växer som en buske. Den kommer från nordöstra Amerika och introducerades i Europa år 1700 av en fransk kirurg Doktor Marin Diereville, som den har sitt namn att tacka för.
Den producerar buskar som är mellan en och två meter höga, och med en motsvarande diameter, som också tenderar att spridas i närheten. Den har spetsiga och tandade blad, som får varma och riktigt vackra färger på hösten. Vissa sorter har även lila löv hela året. I början av sommaren dyker det också upp små rörformade gula blommor.
Den kräver lite underhåll och tål torka såväl som hårda vintertemperaturer, ner till -35°C. Den är också en utmärkt källa av nektar.
Cornus alba 'Sibirica' (Sibirisk kornell)
Det speciella med denna buske ligger i färgen på dess grenar, en ljusröd färg som får dem att se ut som koraller på torra land. De blir fullt synliga från hösten och hela vintern, vilket gör dem till ett bra komplement till trädgården när den vanligtvis är mer färglös. Den kan även odlas i stora kar.
I tempererade zoner kan den leva utomhus året runt, men den behöver solen för att få starkare färg. Den tycker inte om sälta. Den anpassar sig till olika typer av jord, men föredrar en som är bördig. När det gäller bevattning är den nästan självförsörjande när den väl har tagit marken i besittning, men om den odlas i krukor kommer det att vara nödvändigt att kontrollera den och vattna när jorden torkar ut helt.
Vi föreslår också ut sorten Vitbrokig kornell (Cornus alba Elegantissima) som har vitbrokiga blad.
Fläder
Ofta betraktas den inte som en prydnadsbuske fast den verkligen är väldigt vacker både under blomningsperioden, med sina vita paraplyformade blommor, och när den är fylld med klasar av svarta bär. Den är inte alls krävande när det gäller odling och växer bra i städer även i närvaro av luftföroreningar.
Den tål halvskugga, men för att få frodiga blommor är det bättre att placera den i soliga lägen. Jorden ska vara rik, mjuk och väl dränerande.
Ofta självförsörjande vad gäller bevattning, vid långvarig torka måste jorden dock vattnas för att få den att bli fuktig med jämna mellanrum.
Smällspireor
Dessa växter är också resistenta mot -30° och tål värme, men de behöver växa i en jord som alltid är lätt fuktig. Passar perfekt i full sol, men de växer även bra (men får lite färre blommor) i halvskugga. Jorden bör vara lätt sur, mjuk och fräsch. Det finns sorter med gröna blad och vita blommor och andra med mörkrött bladverk och röda blommor.
Prakttryar (Weigelia)
Rustik och lövfällande buske, den har en initial riklig blomning mellan maj och juni men återgår sedan till blomning på sensommaren, mellan augusti och september. Den bör placeras i soliga lägen eller på platser som bara är skuggade under några timmar, medan den när det gäller temperaturer också kan stå emot kalla och långa vintrar. Den ideala jorden är något lerig, men de växer även under andra förhållanden. Denna växt är också resistent mot föroreningar, men tolererar inte torka särskilt väl.
Vilken av dessa buskar gillar du bäst?