Penséer: användbara tips för att odla dem och ta hand om dem på bästa möjliga sätt
Penséer är mycket utbredda och uppskattade blommor på grund av sin färgstarka och långvariga blomning, vilket gör dem till mycket eftertraktade medelpunkter i rabatter och bårder i trädgården, men även i planteringskärl eller krukor, även hängande sådana, på balkonger och terrasser. Det är flerårig växt som vanligtvis odlas som ettårig eller, i områden med mildare klimat, som en tvåårig växt, penséer finns nu i många hybridformer, till och med sådana som är mycket resistenta mot kyla, och de utmärks av färgen på sina kronblad, vanligtvis enfärgade eller tvåfärgade.
Om de odlas från slutet av sommaren kommer penséerna att blomma från hösten och hela den kalla årstiden, men de kan också planteras på våren för sommarblomning, vilket ger glädje och färg till balkongen eller trädgården och kan odlas både ensamma som tillsammans med andra arter. Nedan berättar vi om hemligheterna för att hålla dem friska och frodiga.
Odling och skötsel
Du kan köpa penséer på plantskolor, det är bäst att välja växter med många knoppar eller blommor som inte är helt öppna. Placera den helst i måttlig skugga för att den ska blomma bättre. I helt skuggade zoner blir blomningen mer knapp, medan den i full sol lider av värmen, särskilt om platsen är väldigt torr. Beroende på vilken period du vill se blomningen finns det penséer tillgängliga i växtbutiker från augusti till mars eller april.
Om du odlar flera plantor i samma kruka, lämna minst 10-12 cm mellan en planta och nästa, så att de har det nödvändiga utrymmet för sin tillväxt.
Bevattningen ska vara regelbunden men inte överdriven, eftersom jorden alltid bör vara fuktig men aldrig blöt för att undvika vattenstagnationer som kan orsaka rotröta. Gödsling rekommenderas var 15:e dag med flytande gödsel för blommande växter.
För att säkerställa att plantan alltid avger nya knoppar, ta ständigt bort de vissna blommorna så kommer färgen aldrig att lämna dina krukor.
Odling från frö
I slutet av blomningen släpper penséerna frön på marken vilka lätt slår rot och resulterar i nya groddar till nästa säsong. De nya plantorna kommer dock troligen att se ut som en av föräldrarna till hybriden du köpte. Detta är inte nödvändigtvis en dålig sak, eftersom du också kan njuta av denna nya blomning, men om du vill odla samma hybrid i flera år är det bäst att köpa kommersiella frön, som har pollinerats för hand.
För att odla från frö kommer följande steg att krävas:
- stratifiering: lägg fröna på en bricka med fuktig jord och låt stå täckt i två veckor tills de gror.
- täck av brickan och flytta den till en ljus plats som håller jorden fuktig.
- omplantering: plantera plantorna när de är några centimeter höga och har två uppsättningar riktiga blad, och ställ dem på en ljus plats.
- efter två veckor kan du ta dem till deras permanenta plats, var noga med att gradvis genomföra passagen från inomhus till utomhus.
Skadedjur och vanliga problem
David J. Stang/Wikimedia Commons
De vanligaste parasiterna på penséer är sniglar, särskilt under de fuktigare årstiderna, medan de ibland kan få även bladlöss. I det här fallet är det bättre att eliminera dem med en insekticid tvål snarare än med en vattenstråle, eftersom penséerna kan påverkas.
Vanliga svampproblem kan uppstå, inklusive rotröta eller röta i kronbladen, detta orsakar vissning av växten och svärtning av delen av stjälken som är nära marken. Detta problem kan undvikas genom att dosera bevattningen korrekt och begränsa trängseln i krukorna.
Om dina växter å andra sidan har bruna blad kan orsaken vara mjöldagg; i detta fall eliminera de drabbade löven och se till att det finns ett konstant utbyte av luft.
Slutligen, om du råkar se fläckar kan orsaken vara olika svampar. Även i detta fall är det viktigt att korrekt luftcirkulation och rätt bevattning alltid garanteras och att du gödslar dina penséer.
Nu är du redo att få dina balkonger att blomma!