Lägg äppelskalen i en burk och från resterna får du en mycket användbar produkt
Äpplen är bland den mest konsumerade frukten i världen: det finns många olika sorter och smaker, de är i allmänhet ganska billiga och kan hittas väldigt lätt. De har också den extra fördelen att de är supermångsidiga: vi kan äta dem som de är, även med skalet, eller kombinera dem med nästan vilken annan typ av frukt som helst för smaskiga fruktsallader. Men de är också den läckra ingrediensen i söta beredningar i många olika traditioner, och det finns också salta maträtter som berikas av smaken av äpplen.
När vi äter eller lagar dem tar vi ofta bort skalet, även om det är det där många näringsämnen finns koncentrerade. Vad brukar du göra med äppelskalen? Du slänger dem förmodligen i soptunnan utan att tänka efter en extra gång, men egentligen kan man använda dem på flera olika sätt, till och med för att skapa en användbar produkt till köket och därutöver. Läs vidare för att få veta mer.
Creativo
Vad vi föreslår att göra med skalen är först och främst äppelcidervinäger! Som ni vet, förutom att vara en mycket god aromatisk smaksättare, är den också användbar vid en mängd hushållsstädningar, och att förbereda äppelcidervinäger med själv är både enkelt och billigt. Det krävs lite tålamod, men det krävs verkligen inte mycket arbete.
Du behöver:
- äppelskal (av två stora äpplen), och om du vill, även kärnorna. De måste vara färska.
- ljummet vatten (gärna ett stilla mineralvatten)
- 3 matskedar socker, eller två matskedar honung
- en stor burk, eller också en flaska. Med en enlitersbehållare bör du vara på säkra sidan. Det vore bäst att sterilisera den först genom att koka burken i vatten i 10 minuter.
- gasväv för livsmedel. Alternativt kan du använda ett amerikanskt kaffefilter, eller ett mycket tunt tyg (som är helt rent, ännu bättre är det om det steriliseras)
- gummiband
Tillvägagångssätt:
1. Lägg i skalen i behållaren.
2. Häll två fingrar vatten i en mugg och lös upp honungen eller sockret i vattnet.
3. Tillsätt det ljumma vattnet i burken tills alla skal är täckta. Du kan behöva hjälpa till att trycka ner dem med en gaffel.
4. Häll det upplösta sockret eller honungen i burken, blanda väl.
5. Täck burkens öppning med gasväven.
6. Fäst den runt öppningen med gummisnodden.
7. Ställ det hela på en mörk plats, där det är en temperatur som är runt, men inte överstiger, 20 grader.
8. Sedan behöver du den låta jäsa i en månad, men en gång i veckan måste du skaka den för att blanda ingredienserna. Om det verkar som att vätskenivån sjunker, vilket gör att skalen tittar upp, fyll på genom att förbereda mer vatten med en tesked upplöst socker eller honung.
Om du efter ett par veckor märker ett gelatinartat lager på ytan, ta inte bort det: det är "vinägerns moder" och ska först tas bort när vinägern är klar (efter 4-6 veckors jäsning).
9. Filtrera det hela och förvara äppelcidervinägern i en tätt sluten behållare.
Självklart rekommenderas det att använda äpplen som inte har odlats med bekämpningsmedel eller andra skadliga ämnen. Det är värt att leta efter sådana av god kvalitet om du förutom att äta fruktköttet också använder skalet på detta sätt!