Om du ställer torkställningen på balkongen kan kanel vara till stor hjälp
När vädret tillåter är det alltid att föredra att torka tvätten utomhus: på så vis utvecklas ingen fukt i huset, tvätten torkar snabbare och om den nås av solljus undviks också risken för mögelbildning på tygerna, dessutom kan du räkna med att solen hjälper till att bleka de vita tygerna ännu mer. Men om man bor i en stad, men inte bara, kan det innebära en risk att hänga kläder utomhus som inte ska underskattas: risken att de blir smutsiga på grund av närvaron av duvor som älskar att stanna till precis i närheten.
Det finns flera metoder för att försöka hålla dessa fåglar borta, vilka ibland häckar så nära balkongen att de är närvarande hela dagen och natten, och skapar oljud och smutsar ner balkongerna mycket. Utan att tillgripa aggressiva metoder för dessa djur, som faktiskt är ofarliga, kan du försöka mana bort dem med enkla metoder, metoder som gör vår balkong mindre lockande för dem. En av dem är kanelpulver.
Duvor tycker faktiskt inte om starka dofter, och doften av kanel är särskilt skarp och ihållande: den irriterar näshålorna hos dessa djur, som därför föredrar att hålla sig borta från kryddan.
Hur använder man kanel? Det finns olika sätt att göra det på:
- Du kan strö kanelpulver på de områden där duvorna brukar stanna till eller där de skulle kunna skapa bon.
- Vissa sprider ut kanel direkt på klädstrecket, eller snarare på kläderna som hänger, så att fåglarna åtminstone håller sig borta från dem. Men då måste man se till att skaka av dem ordentligt, innan man tar in kläderna och tygerna i huset.
- En spray: blanda två tredjedelar vatten och en tredjedel vit vinäger i en sprayflaska och tillsätt en sked kanelpulver. Skaka ordentligt före varje användning och spraya generöst på alla ställen där duvorna skulle kunna komma.
Förutom kanel kan peppar eller chilipeppar användas på liknande sätt. Även malkulor i naftalen i flingor eller kulor (sådana som du använder i garderoben) är effektiva.
Dessa naturliga hjälpmedel är relativt effektiva om situationen inte är särskilt allvarlig (de kan inte göra mycket i fallet med en redan etablerad koloni av duvor, men det kan vara värt att försöka ändå), och framför allt har de en begränsning i det faktum att de måste spridas relativt regelbundet: lukten stannar inte kvar för evigt, och regn och blåst får effekten att försvinna snabbare än annars. Men det är också billigt, respekterar naturen och är inte aggressivt mot duvorna. Så det är värt ett försök innan man går vidare till andra mer aggressiva sätt, eller vad tycker du?