Bort med fukt och mögel från sovrummet: knepen för att undvika dem
Att luften i huset har rätt luftfuktighet är en nödvändighet för alla, för att kunna leva i en hälsosam miljö. Men överskridandet av det värdet innebär hälsorisker precis som i det motsatta fallet, det vill säga när luften är för torr. När det blir för hög luftfuktighet skapas förutsättningar för uppkomsten av mögel och svamp, som visar sig som synliga fläckar på väggarna, och som även kan förstöra möbler och tyger inne i rummet.
Det är därför absolut nödvändigt att se till att detta inte händer, speciellt i det rum där vi förmodligen spenderar flest timmar varje dag, det vill säga sovrummet.
Det kan finnas många orsaker bakom uppkomsten av fukt- eller mögelfläckar. Ibland är det resultatet av vissa strukturella skador, läckor, trasiga rör och liknande. Allt detta måste utredas snabbt så att vi vet hur snabbt vi kan åtgärda och eliminera orsaken till problemet. Andra gånger är det också miljöförhållanden eller avsaknaden av vissa försiktighetsåtgärder som gör att det samlas fukt i huset.
Avfuktning är därför det primära målet: i de allvarligaste fallen förlitar vi oss på speciella apparater, men i andra fall är det möjligt att begränsa luftfuktigheten också med åtgärder och uppmärksamhet, till exempel:
- Lufta rummet så ofta som möjligt, öppna fönstren i 20-30 minuter även på vintern, särskilt är det är soligt ute.
-
Undvik att föra in fuktig tvätt, som inte är helt torra, i sovrummet. Och ha alltså inte torkställningen i sovrummet, om du inte gör det genom att hålla fönstren och/eller dörrarna öppna för att släppa in en ström som cirkulerar luften och undviker stagnation av fukt.
Om du måste ha den där förvara dem, särskilt på vintern, nära värmekällor och kanske till använd en fläkt. Håll i alla fall aldrig fönstren stängda hela tiden.
- Låt solljuset komma in så mycket som möjligt, när som helst på året och speciellt under de kalla årstiderna: inga persienner stängda, fönsterluckor stängda eller gardiner fördragna, så länge det är dag ute.
- Använd dig av huskurer för att absorbera fukt: inuti en flaska från vilken du har skurit av halsen, för in den upp och ner (med munnen nedåt) inuti botten, där i flaskhalsen kan du placera bomull och sedan fylla tratten som du skapat med bikarbonat, eller bordssalt eller till och med Epsom-salt.
-
Om du har märkt mögelfläckar på väggarna, och har lyckats eliminera orsaken, behöver du ändå bli av med sporerna innan du målar om. För att göra detta måste du använda väteperoxid eller blekmedelsbaserade medel. Det första måste hålla sig i kontakt med ytan under lång tid, så spraya den tillsammans med bikarbonat, gnid efter 15 minuter för att ta bort smutsen och spraya den sedan igen på väggen, utan andra ingredienser, lämna den tills den torkar .
Blekmedlet kan istället sitta kvar i bara en timme, vädra rummet väl (undvik att vistas i rummet medan det verkar), och använd det eventuellt igen i några dagar i rad.
Först när allt är torrt och rent kan du gå vidare till att måla om.
-
Möbler: här kan du använda sprayprodukter baserade på Marseille-tvål och väteperoxid, till vilka du, om du vill, även kan lägga till några droppar eterisk olja av tea tree. I alla fall måste de tömmas, rengöras med dessa metoder och sedan lämnas att torka perfekt (håll dem väl öppna) innan de fylls igen med föremål.
-
Tyger: de bör tvättas vid höga temperaturer (så höga som tygtyperna och färgerna tillåter), med väteperoxid. När det gäller torkning, är det bäst att hänga dem i solen (speciellt om de är vita och inte riskerar att missfärgas).
Lite uppmärksamhet, och möjligen till och med armmuskler, och fukt i inte alltför allvarliga fall blir bara ett minne blott!