Väteperoxid för en dusch så gott som ny: ta reda på hur du använder den
När vi går in i duschen för att tvätta bort smutsen och tröttheten från en dag, eller för att härda oss innan en ny dag kör igång, är vi alltid glada över att veta att den är ren och glänsande. Ingen tycker om att tvätta sig i ett smutsigt eller illaluktande utrymme. Och för att garantera dessa resultat slutar det ofta med användandet en hel serie produkter: sådana för att tvätta duschgolvet, kranarna, glaset och så vidare. Det är inte fel, men ibland innebär det en större utgift av pengar, och vad händer när ett av dina favorittvättmedel saknas?
I dessa fall finns det ingen anledning att tappa modet, så länge huset aldrig saknar en liten tillgång på bara en annan ingrediens: väteperoxid. Detta är faktiskt kapabelt att rengöra och desinficera även de olika material som vi hittar i duschen, inklusive tätningar och skarvar som ofta är favoritterrängen för spridningen av mögel. Den bekämpar även kalk, hjälper mot dålig lukt i avloppen... Kort sagt, om vi alltid har en flaska eller två hemma kan vi rengöra hela duschen utan att ta till något annat.
-
Mögel: väteperoxid är mildare än blekmedel, därför mindre aggressiv mot material (särskilt gummit i packningarna), därför behövs längre exponeringstider för att få samma resultat. Därför, om du vill få möglet att försvinna, måste du blöta ner (rena) trasor med väteperoxid och hålla dem i kontakt med fläcken som ska tas bort, även hela natten. Nästa dag är det bara att använda en svamp eller till och med en gammal tandborste, och skrubba bort (kanske till och med med lite extra väteperoxid) och sedan skölja och torka).
Om du måste få väteperoxiden att fästa på vertikala ytor, är det bekvämare att göra en pasta tillsammans med bikarbonat och lämna den på så länge som möjligt innan du skrubbar, sköljer och torkar.
-
Kalk: på lätta kalkrester, de som lämnats av vattendroppar (och inte är för gamla), blöt bara en svamp i väteperoxid och för den över ytan som ska rengöras. Finns det däremot lite äldre betong så gäller ovanstående regel som för möglet, det vill säga långvarig kontakt med hjälp av trasor eller en pasta med bikarbonat.
-
Kakel och duschgolv: du kan alltid behandla dem med en mikrofibersvamp eller trasa, som du har blött ner med väteperoxid, och gnugga normalt. Men om du också vill lägga till en doft, i så fall kan du förbereda en sprayprodukt med hälften väteperoxid, hälften destillerat vatten (eller kranvatten, om du inte har något) och några droppar av en eterisk olja. Tea tree rekommenderas generellt, eftersom det är utmärkt mot mögel, men du kan även använda mynta, eukalyptus eller lavendel.
-
Duschhuvud: precis som du gör med plastpåsen fylld med vinäger och stängd runt själva duschhuvudet, kan du prova samma sätt men med väteperoxid. Varning blanda ALDRIG väteperoxid med vinäger, använd alltid endast den ena eller andra ingrediensen.
Kort sagt, du kan duscha under optimala förhållanden även genom att alltid använda väteperoxid!