Torka kläder på klädstrecket: du kan lyckas bättre med den japanska metoden
Det är inte alltid möjligt att använda en torktumlare för att slutföra tvättcykeln, och därför förlitar vi oss på den traditionella torkmetoden, det vill säga att hänga kläderna på en torkställning eller på tvättlinor. Alternativt, och framför allt för att torka vissa klädesplagg för att undvika skrynklor och spara extra arbete med strykjärnet, används ofta galgar.
Dessa är vanliga och sedan länge kända hjälpmedel, men när vi hänger tvätten, vet vi vilket som är det mest effektiva sättet att göra det på? Det som förkortar tiderna och därför också minskar luftfuktigheten som produceras i miljön där vi hänger dem? Bland de möjliga metoderna finns det en som är värd att överväga: den används i Japan och är utformad just för att optimera tiden och det tillgängliga utrymmet.
Creativo
Även i den uppgående solens land, där vädret tillåter, är det alltid att föredra att hänga tvätten utomhus, där de nås av solen: det gör inte bara att kläderna torkar snabbare, utan verkar också naturligt mot bakterier och eventuellt mögel. Men när är det dåligt väder då? Jo, i Japan har vissa badrum ett ventilationssystem som drar bort fukten, så tvätten hängs ofta i badrummet, gärna på en tråd som sträcks över badkaret eller i duschen, så att de torkar.
Men när det gäller hur man hänger kläder på torkställningen verkar det finnas en mer effektiv metod.
När man hänger tvätten på ett torkställ är det alltid bäst att ha de längre plaggen längst ut och de mindre i mitten. De kommer alltså att bilda en slags båge. Det verkar faktiskt som att när de är ordnade på detta sätt torkar de snabbare. I den visade grafen gör bågarrangemanget att de torkar på 4 timmar, medan de andra två (ett "V" och ett slumpmässigt) tar en halvtimme längre.
Andra användbara tips:
- När du ordnar kläderna, speciellt om du använder klädnypor och hänger på en tråd, lämna alltid så mycket utrymme som möjligt så att luften kan cirkulera mellan de olika tygerna.
- För handdukar och liknande, låt den ena sidan hänga ner mer än den andra, eftersom det på så sätt passerar mer luft mellan de två kanterna och mellan de olika tygerna.
Genom att kombinera dessa knep med de vi kanske redan känner till, som att hänga i en ventilerad miljö, absorbera överflödig fukt från plaggen genom att rulla dem i torra handdukar innan de hängs (särskilt för ull och tunga tyger), och använda en fläkt på sommaren och element på vintern, kan du verkligen minska den totala tiden för denna viktiga hushållssyssla!