Orkidévård: 5 misstag att undvika för att odla vackra växter
Över hela världen ges stor beundran till orkidéer: de är eleganta och sofistikerade, och deras blomning är alltid en helt otrolig syn. De kan dekorera vilket utrymme som helst och väljs ofta ut för att ge en känsla av klass till interiörerna på offentliga platser och andra platser. Och det är många som bestämmer sig för att odla ett eller flera exemplar hemma.
Att ta hand om orkidéer kräver lite uppmärksamhet, och börjar med en rad grundläggande knep som redan kan ge anmärkningsvärda resultat. Det finns framför allt en rad vanligare misstag som måste undvikas, för att man ska kunna se den kraftiga plantan och beundra dess blomning i rätt tid.
1. För mycket ljus: orkidéer älskar platser med filtrerat ljus, utan att utsättas för direkt solljus. Därför är fönsterbrädor bra, men inte om de nås av heta strålar, speciellt under sommaren. Det är därför bättre med fönster som vetter mot sydost, men om dessa träffas direkt av solljuset, ställ då orkidén i närheten av fönstret istället för på fönsterbrädan, men ändå på en ljus plats.
2. Övervattning: ett av de vanligaste misstagen växter är att övervattna dem, speciellt när du precis har börjat. Orkidéer i allmänhet (och specifikt phalaenopsis, som är den vanligaste typen av orkidé att odla hemma) gillar inte att ha sina rötter ständigt omgivna av vatten, och deras vattenbehov är faktiskt ganska lågt. Du kan därför ställa dem i blöt med den berömda "duschen i duschen" (eller badkaret) först när underlaget är torrt. Eller så kan du prova isbitsmetoden (att placeras på barken och inte direkt i kontakt med rötterna). Det viktiga är att vattnet helt runnit ut ur vasen innan du sätter tillbaka dem.
3. Miljöer som är för torra: i naturen lever orkidéer i fuktiga livsmiljöer (och absorberar faktiskt vatten från luften), och om ditt hem har en tendens att vara väldigt torrt måste du kompensera för det. Detta kan göras genom att spraya plantan lite då och då med vatten (man behöver inte göra det särskilt ofta), eller genom att ställa krukan på en "bricka för fukt", eller en plåt (även gamla ugnsplåtar) till vilken du lägger till lecakulor eller någon annan typ av sten som varvas av några millimeter vatten i botten. Så det kommer att avdunsta långsamt och hålla stenarna och växten i närheten fuktiga.
4. Stängda och kvävande utrymmen: orkidéer behöver miljöer där det finns en regelbunden luftcirkulation. Det betyder inte att de måste utsättas för drag utan att luften i rummet inte får stå still.
5. Fel substrat: det finns förpackningar med krukblandning speciellt blandade för orkidéer, vanligtvis gjorda av bitar av bark. Detta beror på att normal jord skulle kväva rötterna och behålla för mycket vatten, vilket orsakar rotröta. Med ett grovt underlag som blir blött snabbt och torkar snabbt växer plantan istället på rätt sätt.
Är du redo att odla dina vackra orkidéer?