5 goda skäl att alltid ha tvål hemma

av Hilda Maria Morgan

23 December 2022

5 goda skäl att alltid ha tvål hemma
Advertisement

När vi snabbt måste tvätta händerna tycker vi oftast att det är bekvämare att ha en snabbt användbar behållare med flytande tvål nära handfatet. Och även för kroppen används sällan fast tvål, även om det är ett grönt val att överväga. Tvål i fast form har dock en hel rad fördelar som går utöver dess lägre miljöpåverkan.

Faktum är att den kan användas på olika sätt runt om i huset, för att lösa små problem som kan uppstå i vardagen. Det kan till exempel hjälpa att få bort imman från fönstren i badrummet, och den fungerar även som deodorant. Läs vidare för att få veta mer.

Spegel som inte immar

Spegel som inte immar

TheAgreeableCow/Reddit

När du duschar eller badar immar alltid spegeln igen, såvida den inte är en modern, uppvärmd sådan. Bland de olika knepen för att undvika imma har vi också tvålen. Ta valfri tvål, gnugga den på glaset och lämna ljusa spår på hela ytan. Ta nu en mjuk trasa, en som inte lämnar ludd eller repar spegeln och gnugga som om du polerade, tills du inte längre ser spår av tvål så kommer spegeln att bli väldigt blänkande.

Du kommer att ha täckt glaset med en tunn och osynlig film som förhindrar imma. Lite som raklödder!

Advertisement

Gnisslande gångjärn

Gnisslande gångjärn

igemoko/Reddit

Om någon dörr eller garderobsdörr i ditt hem gnisslar när du öppnar den betyder det att gångjärnen behöver smörjas. Och du kan göra det även med lite fast tvål!

Ingen tvålkopp

Ingen tvålkopp

rum_dogg/Reddit

Ibland är det irriterande att använda tvålbiten för att tvätta händerna eftersom själva tvålen alltid hamnar i en pöl av smält tvål och vatten. Förutom att använda tvålkoppar som undviker detta problem, kan du också dra nytta av tvålens "fasthet" för ett platsbesparande knep: sätt in en magnet inuti tvålen, så att du, efter att ha använt den, kan fästa den på kranen. På så sätt kommer den att droppa rakt ner i handfatet!

Deodorant i garderober och lådor

Deodorant i garderober och lådor

Creativo

Ett av de billigaste sätten att deodorisera lådor och skåp är att lägga tvålbitar i dem. Det är också praktiskt för rester, som inte är jättesmå, som du inte visste vad du skulle göra med.

Samla upp glasskärvor

Samla upp glasskärvor

xXJuanSanXx/Reddit

När glasföremål krossas är det lätt att en del av det splitter som de producerar är så litet att vi inte kan se dem med blotta ögat, därför riskerar vi att inte samla upp det. Du kan också ta hjälp av en tvål. Slå på en ficklampa (även den på mobiltelefonen), med ljuset som träffar golvet snett, och du kommer att se allt återstående splitter. Blöt då ena sidan av tvålen lite med varmt vatten och lägg den på splittret så att de fäster på tvålen. Du kan sedan försiktigt ta bort dem från tvålen, med hjälp av något redskap som en kniv, för att skrapa bort dem från ytan och släppa dem i soporna.

Tvål är riktigt bekvämt, tycker du inte?

Advertisement