Beläggningar på grillpannan? Upptäck metoderna för att rengöra den effektivt utan att skada den
Få saker tillfredsställer smaklökarna som en grillning, allra helst om den konsumeras i gott sällskap. Och om du med sommaren och de soliga dagarna enkelt kan ställa upp en grill utomhus, i trädgården eller på balkongen, så kan du när vädret inte tillåter använda den uppvärmda grillpannan på spisen. En fin biff, men även ostar eller grönsaker får en helt annan smak när de tillagas på grillen, men tyvärr lämnar de också irriterande "små presenter" på vår grillpanna. När det är dags att diska kan tyvärr inte diskmaskinen hjälpa oss att eliminera avlagringarna, precis som vi inte kan använda verktyg som metallsvampar eller spatlar eller knivar. Faktum är att alla dessa åtgärder riskerar att repa grillens yta och så småningom tvinga oss att byta ut den.
Så hur undviker man dessa obehagliga olägenheter? Våra mor- och farmödrar kan hjälpa oss med några huskurer. Låt oss ta en titt på dem tillsammans.
Creativo
Oavsett om det är den solida och tunga gjutjärnsgrillen eller den mer hanterbara non-stick grillpannan, kan vi ta bort överflödigt fett genom att tömma det i en glasburk, för att slängas på ett korrekt sätt i separat insamling. Beläggningen kan sedan behandlas med olika metoder:
- vatten: när grillpannan är kall, tillsätt lite vatten och sätt tillbaka den på spisen. Vattnet som värms upp på detta sätt hjälper till att mjuka upp avlagringarna och gör det lättare att ta bort dem med vanlig disk med diskmedel och en nylonsvamp. Alternativt kan du blötlägga den ingrodda grillpannan i en balja med varmt vatten i några timmar innan du diskar den.
- bikarbonat: du kan också strö den fortfarande ljumma ytan med bikarbonat och gnugga med en potatis som du skurit i hälften; alternativt, om pannan redan är kall, blanda bikarbonat med lite vatten och sprid ut det det på grillpannan och låt det verka i några timmar.
- citronsaft och salt: blanda de två ingredienserna och sprid ut dem över grillpannan och låt dem torka, ta sedan bort dem med mycket hett vatten, var försiktig så att du inte gnuggar för mycket eftersom saltet kan repa ytan.
- vit vinäger: vit vinäger är också bland de mest använda hjälpmedlen för att ta bort smutsavlagringar. Fyll bara grillpannan med mycket hett vatten och ett halvt glas vit vinäger och låt det verka i några timmar innan du diskar den.
Creativo
Om du efter disken också vill återställa grillens non-stick beläggning, värm den på spisen och smörj in den med lite olja med hjälp av en bomullstuss. Om grillen har delar i plast, fortsätt att värma den på spisen tills oljan når rökpunkten; om det däremot inte finns några plastdelar, ställ in grillpannan i ugnen på 150 grader i ca en timme. I båda fallen, vänta tills pannan svalnat igen innan du tar bort oljan med hushållspapper.
Nu är du verkligen redo för en läcker inomhusgrillning!