Är batteriet nytt eller ska det slängas? Upptäck metoden för att förstå om batterierna fortfarande är laddade eller inte
Även om teknikens framsteg handlar om utvecklingen av kraftsystem där batterierna blir allt kraftfullare och kan hålla längre med många laddningar, finns det fortfarande många vanliga enheter som drivs av engångsbatterier, eller som mest är uppladdningsbara väldigt få gånger.
De batterierna tvingar oss att alltid ha några liknande modeller i lager: beroende på vilken enhet de sitter i måste vi köpa de olika modellerna (AA, AAA och så vidare), men hur många gånger har det inte hänt att vi öppnar en låda och hittar gamla batterier som inte vet är nya eller gamla? Med tanke på att det också är specialavfall är det bra att ha ett sätt att förstå vilka som fortfarande är laddade och vilka som inte är det. Och som tur är finns det ett riktigt enkelt knep som kan komma till undsättning oss.
Det handlar om ett av de knep som så fort vi får reda på det kommer bli en del av vår arsenal av intressant och användbar kunskap, och det visar sig praktiskt när vi inte har en enhet som kan indikera den återstående batteriladdningen.
Som YouTubern Household Hacker också visar oss i sin video är testet väldigt enkelt och supersnabbt. I själva verket handlar det om att låta batteriet falla på ett bord, från en maxhöjd på 10-15 centimeter.
- Ta upp batteriet i händerna med den negativa sidan (den platta sidan, utan knappen på toppen) vänd nedåt.
- Låt det falla vertikalt.
Om batteriet står kvar och låter kraftigt, är det laddat. Annars, om den vacklar och faller omedelbart, är det slut och därför slängas. Som du kan se i videohandledningen som är tillgänglig på länken under bilden ovan, gör det laddade batteriet en liten duns "som en tegelsten", det vinglar lätt till men behåller sedan balansen. Det andra å andra sidan slår omkull direkt, eftersom det är mindre tungt.
Underhåll och kassering
Om du genom att tillämpa detta lilla knep har insett att du måste slänga några gamla batterier, kom ihåg att dessa är specialavfall, som inte kan slängas tillsammans med annat hushållsavfall, inte ens i de osorterade soporna.
Samla i sådana fall i glas- eller träbehållare, och när du har tillräckligt många att slänga (men vänta aldrig för länge, ibland fräter vätskan inuti sönder höljet och rinner ut och det är mycket giftigt), placera dem i uppsamlingsbehållarna som finns i kommunen, på företag, på institutionen, etc.
När det gäller underhåll, för att få dem att hålla längre och fungera bättre, ta bort dem från enheter som du vet att du inte kommer att använda under långa perioder; håll batterikontaktytorna och batterifackets kontakter rena genom att gnugga dem med ett suddgummi eller en grov trasa varje gång du sätter i nya; och förvara batterierna på en torr plats i rumstemperatur.