Bränd botten på stekpannan? Försök att få den att bli som ny igen med enkla hemgjorda ingredienser
Hur mycket du än kan vara försiktig med att inte spilla mat av något slag under tillagningen svartnar i alla fall botten på stekpannor och kastruller till slut. Särskilt om du efter varje användning inte lägger ett krut på att noggrant gnugga hela den yttre ytan för att få de spår som tycks föröka sig varje gång pannan hamnar på spisen att försvinna.
Diverse matrester som fäster på utsidan bränns i kontakt med elden från spisen och att rengöra undersidan varje gång tar mycket tid. Men vad ska man göra när pannan väl har blivit helt svart? Du kan försöka prova exemplet som en TikToker som blev viral online med sitt städtrick visar. Läs vidare för att ta reda på vad det innebär.
Ställ först stekpannan upp och ner på en yta som du inte är rädd för att förstöra, kanske utomhus. Eller, i alla fall, skydda den på ett adekvat sätt. Miljön du arbetar i måste också vara tillräckligt ventilerad.
Utrusta dig med:
- matlagningssalt;
- natriumbikarbonat;
- hushållspapper;
- ättika;
- diskmedel;
- en diskborste eller också en stålullstvättsvamp
Tillvägagångssätt:
- Strö lite salt över hela botten av pannan;
- Gör samma sak med bikarbonaten;
- Häll i en omgång diskmedel eller lite till, lite som du gör när du häller i olja för att laga mat;
- Med diskborsten eller metallsvampen, blanda och fördela alla ingredienser väl, utan att gnugga för mycket.
- Täck botten och sidoväggarna väl med hushållspapper, så att inga bitar av pannan syns.
- Häll i ättika för att blöta upp allt papper.
- Ta bort pappret efter några minuter.
I det sista steget, i videon, blir man så förvånad att det verkar som om det vore magi... Eller kanske ett smart knep. Det är många som kommentarer att de inte kan tro att det är samma stekpanna.
Titta på videon för att se de specifika stegen och för att avgöra om det är sanning eller fiktion. Prova på en jättebränd stekpanna för att och ta reda på om det fungerar!