Fredskalla: användbara tips för att odla frodiga och vackra växter
Bland de växter som vi oftast ser i hem och på kontor har vi fredskallan eller Spathiphyllum. Populariteten beror inte bara på det faktum att det är en mycket elegant växt, med dess stora blad av en mörk och glänsande grön nyans och de vita blomställningarna som sticker ut bland bladen. Den främsta anledningen till framgången med fredskalla är att det är en växt som är lätt att odla, och särskilt lämplig att odla i krukor inomhus.
Dessutom var den listad redan för många år sedan i den berömda studien utförd av NASA på växter som kan rena luften från skadliga gifter (Clean Air Study). Det är därför värt att överväga att introducera den till våra inomhusväxter, och för att se till att den växer frodigt är det bra att följa några användbara indikationer.
via Clemson Cooperative Extension Home & Garden Information Center
Knepen kommer vi inte alltid tänker på
- När du vattnar din fredskalla, använd rumstempererat vatten. Använd inte avhärdat vatten, eftersom det innehåller natrium och klor som kan skada växten.
- Placera inte krukan på platser i huset där plantan utsätts för drag. De som bildas nära dörrar och fönster till exempel.
- Bladen på fredskallan är stora och glänsande, och inomhus (liksom utomhus, om du flyttar ut dem på våren och tillbaka in på hösten) täcks de av damm och smuts. De måste därför rengöras med jämna mellanrum, för att hjälpa växten att andas bättre. Fukta en mjuk, ren trasa och torka av bladen, håll den nedre sidan med en hand.
- När det är dags att plantera om fredskallan se till att lossa rötterna om de har fyllt upp en stor del av den tillgängliga jorden och trasslat ihop sig mycket. Gör det med extrem delikatess och tålamod, rör dig från de yttersta extremiteterna och utan att tvinga dess position, då riskerar du att bryta dem. Denna operation, i kombination med den korrekta förberedelsen av jorden (som bör vara rik och väl upplöst och dränerande), kommer att hjälpa växten att slå rot snabbare och tidigare övervinna chocken från omplanteringen.
Annan användbar information
- Exponering och klimat: välj en plats med starkt ljus, men det är bra att känna till att de kan anpassa sig (om än med färre blad och blommor) även till mindre ljusa områden. Den ideala temperaturen är mellan 20 och 25°, och på natten runt 18°.
- Bevattning: på sommaren och i varma perioder bör den vattnas rikligt och oftare (även ett par gånger i veckan), eftersom jorden alltid ska vara lätt fuktig (inte blöt). På vintern å andra sidan kan bevattningen minskas avsevärt: men så fort du märker att bladen tappar sin kraft, kontrollera jorden. Då har den förmodligen blivit torr och du kommer att förstå att det är dags att vattna igen.
Lycka till med trädgårdsarbetet!