6 tips för att enkelt ta itu med de svåraste städuppgifterna
Det är inte direkt roligt att behöva utföra de olika hushållsuppgifterna, men oftast vänjer man sig vid det. Men det finns de fall där en yta eller ett föremål visar sig vara svårare att rengöra än de andra, och då blir tanken på att möta hushållssysslorna riktigt jobbig.
Ibland kan du dock övervinna hindret lättare eller snabbare än du tror, genom att ta till några effektiva knep som, när ansträngningen väl är avslutad, ger oss tillfredsställande resultat. Nedan anger vi några som kan vara användbara för många.
Tygtrasor
Creativo
Fyll en balja med varmt vatten, 3 matskedar tvättmedel för kläder och 3 matskedar bikarbonat. Sänk ned tygtrasorna i den och låt det verka i minst 30 minuter. Skölj med kallt vatten. Om du vill kan du också göra en andra blötläggning, denna gång med varmt vatten och 1 glas ättika, för att ta bort eventuell tvålrester eller oönskade lukter. Skölj väl och du är klar.
Vattenkokare
Fyll en balja med varmt vatten, 3 matskedar tvättmedel för kläder och 3 matskedar bikarbonat. Sänk ned tygtrasorna i den och låt det verka i minst 30 minuter. Skölj med kallt vatten. Om du vill kan du också göra en andra blötläggning, denna gång med varmt vatten och 1 glas ättika, för att ta bort eventuella tvålrester eller oönskade lukter. Skölj väl och du är klar.
Tekannor och vattenkokare, som alltid är fulla med vatten – och väldigt ofta är det kranvatten – påverkas ofta av kalkavlagringar inuti dem. Detta beror på mineralrester särskilt om det är hårt vattnet, och det är en typ av smuts som inte lossnar lätt bara genom att använda tvål och vatten.
För att eliminera det utan ansträngning, blanda 230 ml vatten med 230 ml ättika, koka allt i vattenkokaren i några minuter, töm sedan, skölj noggrant och torka omedelbart eventuellt kvarvarande vatten.
Bleka ytor
Om du har en vit yta, såsom keramik av sanitetsgods men inte bara, kan du använda borax och natriumbikarbonat. Blanda det i lika delar och tillsätt sedan vatten tills du har en sorts kräm som du kan breda ut och gnugga med en svamp eller en mjuk trasa. Detta är en lätt nötande produkt, som bör undvikas på trä eller ömtålig sten.
Fläktar
Vi märker det inte alltid, men de fylls på med mycket smuts, därför bör de rengöras en gång i månaden under de perioder då används flitigt. Annars blir konsekvensen att de sprider det damm och den smuts som lägger sig på bladen och gallren i hela rummet.
Utan att ta isär dem kan du rengöra dem med en blandning av 2 matskedar bikarbonat, en del flytande diskmedel och 230 ml ättika. Spraya eller sprid blandningen på fläkten, se till att den inte hamnar på elektriska kretsar, täck med en påse och kör fläkten långsamt, så att smutsen samlas på själva påsen. Du avslutar med en mjuk trasa, försök ta bort eventuella rester för hand och torka.
Deodorisera soptunnan
Det finns olika sätt att deodorisera denna behållare: vissa lägger tidningspapper i botten innan de sätter i soppåsen. Och kanske tillsätter de även lite bikarbonat eller torr kaffesump.
Ett annat sätt som ofta rekommenderas på nätet är att blöta några näsdukar eller hushållspapper med en droppe luktbekämpande tvättmedel och lägga dem direkt i påsen tillsammans med skräpet.
Rostfritt stål
De rostfria ytorna förtjänar att vara blanka och fria från ränder och fingeravtryck. För att lyckas med detta, blöt en svamp eller mjuk trasa med vatten, strö den sedan med lite bikarbonat och gnugga försiktigt. Bikarbonaten är lätt slipande, så insistera inte för mycket, men du kommer att se att smutsen och fettfläckarna försvinner och stålet blir ljust igen.
Lycka till!