Mycket skönhet, liten ansträngning: stegen att följa för att skapa en trädgård tålig mot torka
Traditionellt sett sammanfaller idén om en vacker och framgångsrik trädgård med bilden av en grön gräsmatta och träd och växter för att liva upp landskapet på olika sätt beroende på smak och plats. Det idealet behåller alltid sin charm, men kräver också ständig vård, vilket framför allt resulterar i en stor vattenförbrukning under större delen av året, och speciellt på sommaren.
Men de klimatförändringar som pågår gör att vi ofta står inför omöjligheten att upprätthålla vissa standarder, och även om detta å ena sidan kan leda till att landskapet avsägs med "fräschare" gröna toner, betyder det inte heller att vi måste beröva oss själva skönhet och komfort.
Viljan att minska förvaltningskostnaderna (och arbetet!) kan bli en möjlighet för en fascinerande utmaning: att tänka på att skapa ett vackert, välkomnande landskap och framför allt kapabelt att bättre stå emot perioder av torka. Det är inget omöjligt uppdrag, du behöver bara veta hur du ska möta det på rätt sätt.
via Royal Horticoltural Society
Jorden måste vara rik på organiskt material. Om din inte är det, innan du planterar några exemplar, arbeta igenom jorden väl genom att inkludera kompost, men även komposterad bark eller väljäst gödsel. Det är ett långt och slitsamt jobb men det kommer att förbereda "scenen" för en frodig och spektakulär tillväxt.
Det är också bra att känna till typen av jord (oavsett om den är surare, lerig, dränerande eller inte, etc), för att välja växter utifrån denna parameter också. De kommer att vara mer kapabla att tolerera klimatvariationer och mindre utsatta för angrepp av skadedjur eller sjukdomar.
Vilka växter? Studera trädgårdens egenskaper väl, särskilt när det gäller temperaturer och exponering, och välj växterna (från ettåriga till träd) alltid efter adekvat efterforskning. I allmänhet är växter som har silvriga eller grågröna blad att föredra, eftersom de vet hur man reflekterar solens strålar bättre.
Vänj dig sedan vid att inte vattna så mycket: om du vattnar dem varje dag och lite, kommer de inte att tvingas att "klara sig själva", så varje år, när värmen kommer, försök att minska bevattningen så mycket som möjligt, genom att hitta en rytm att hålla på sommaren så länge som höga temperaturer och brist på nederbörd kvarstår. De kommer att sprida rötterna nedåt och söka djupt ner i jorden efter vatten.
Att inreda med naturliga och konstgjorda inslag hjälper till att göra trädgården vackrare och mer fängslande. Alltså stigar, stödmurar, bårder men också skulpturer och utomhuskonstföremål. Du kan låta fantasin flöda när du väljer material, former och färger som är det perfekta komplementet till den naturliga bakgrunden som skapas med växterna.
Tänk därför på skönheten i de områden som är täckta med grus, med glesa växter och sedan tätare vegetationsområden för att rama in helheten. Minska i alla fall gräsytor när det är möjligt.
Den typ av kompostmaterial som används, och som är avgörande för att behålla fukt, hjälper också till att dekorera.
Plantera exemplaren när de fortfarande är unga: att köpa större växter garanterar en snabb effekt, men traumat av omplanteringen ökar i torra klimat. Och tvärtom, när växten omedelbart är van vid sin livsmiljö, kommer den att anpassa sig först till de omgivande förhållandena och bli mer motståndskraftig med åren. Det bästa är att plantera på hösten, när det är mindre varmt, med all tid som krävs för att slå rot innan vinterkylan kommer.
En annan användbar teknik är att sänka ner krukväxterna du ska gräva ner i vatten, så att de blötläggs väl: lägg dem i en balja eller hink med vatten och förvara dem tills det inte längre kommer några luftbubblor, ta sedan bort dem och låt rinna av. När de inte längre tappar vatten kan du placera dem i hålet eller i det valda planteringskärlet.
Du hittar mer användbar information om hur du skapar en trädgård som tål torka här.