Verkar vardagsrummet trångt? Få det att se rymligare ut med rätt knep
Att ha lite utrymme tillgängligt i ett rum ställer oss inför en hel rad utmaningar: från att förstå kombinationen av färger för väggar, möbler och accessoarer till att välja de modeller som tas in i rummet utan att skapa för mycket röra som sedan skulle göra det svårbebott, måste du göra beräkningar på millimetern. Och kanske kommer det att göras finnas en rad försök och misslyckanden innan man hittar den bästa uppställningen.
Men tänk om rummet efter alla ansträngningar verkar litet och tryckande? För att undvika eller övervinna detta problem kan vi hjälpa oss själva med en rad hjälpmedel som tjänar till att ge intrycket av att ett rum, som ett vardagsrum, faktiskt verkar rymligare och mer beboeligt.
När du väljer stolar och fåtöljer, försök att välja de som - även om de är bekväma - har de lättaste och minst skrymmande linjerna som möjligt. Tunna strukturer som stödjer sätena, inga skrymmande massor som upptar utrymmet. Det här är riktlinjerna att inspireras av.
Således kommer pallar till bänken/bänkskivan som används som frukostbord i köket, men även fåtöljen i vardagsrummet med sitsen upphöjd från marken av en stadig men väsentlig struktur vara det bästa valet.
Detsamma gäller för bord och soffbord: oavsett om matsalsbordet, eller det i mitten av vardagsrummet eller bredvid en soffa, om det har en smal och tunn form och en genomskinlig skiva kommer det säkert att vara den bästa allierade för att inreda ett litet rum.
Ljuset får allt att verka bredare och trevligare: så att placera speglar - även ganska stora och pråliga sådana, de så kallade accent mirror - är det mest kända tricket för att förstärka rummets naturliga ljusstyrka. Genom att reflektera naturligt ljus (men också artificiellt ljus, särskilt om det är rätt fördelat i miljön), kommer spegeln att ge intrycket av att rummet är mycket rymligare.
En stor matta, men inte för stor. På engelska pratar man om "area rug", det är de stora mattorna som man placerar i vardagsrummet eller under sängarna. De måste vara tillräckligt stora för att kanten ska gå under varje möbel, men inte för stora för att täcka större delen av golvet. Både för små och oproportionerligt stora får ett motsatt resultat mot det önskade. Hur orienterar man sig? Det kräver lite vana, men en ofta använd regel är att de främre benen på soffor och fåtöljer ska stå på dem, medan de bakre inte gör det.
Men kan vi sätta en väldigt stor soffa? Här är tankeskolorna olika. Om inredningen av rummet (möbler, väggenheter, hyllor, stolar...) inte är särskilt skrymmande, kan du välja den stora soffan (alltid kompatibel med rummets storlek) som blir den absoluta medelpunkten. Men om det är ett rum där det redan finns mycket variation av volymer, kanske det är bättre att välja en bekväm soffa som inte för stor, och helst inte L-formad.
Ljuspunkterna: inte bara naturligt ljus, utan också artificiellt ljus måste nå varje hörn av rummet så mycket som möjligt för att förstora det och göra det bekvämt. Det räcker aldrig bara med en central ljuskrona, utan det äratt bli nödvändigt att lägga till golvlampor, vägglampor eller spotlights som sedan inte behöver stå på allihopa samtidigt, men som ändå gör att du aldrig behöver hålla ett hörn konstant i mörker.
Multifunktionsmöbler: det första behovet är alltid att inte slösa med utrymme, så 2-i-1-lösningar kommer väl till pass. I ett vardagsrum, till exempel, kan soffbordet gömma användbara fack eller bli, om det skulle behövs, en extra sittplats!
Att kombinera de olika knepen kan verkligen göra vilket litet rum som helst mer bekvämt!