Gör-det-själv-reparationer och förbättringar: undvik de vanligaste misstagen
Att förlita sig på gör-det-själv är en stor resurs: förutom den ekonomiska fördelen finns säkerheten att göra saker på det sätt som bäst passar våra behov, för att inte tala om tillfredsställelsen av att sedan leva varje dag mitt i resultaten av det egna arbetet. Resultat som dock skulle kunna visa sig vara under förväntningarna om man ger sig igång med något renoverings-, reparations- eller renovationsarbete utan att ha förberett och dokumenterat sig ordentligt i förväg.
Det händer faktiskt ofta att gör-det-själv-älskare som ännu inte är särskilt erfarna entusiastiskt startar något projekt utan att veta att vissa val kanske skulle kunna avfärdas till förmån för mer effektiva alternativ. Här är några av de vanligaste misstagen som går att undvika.
Köksö: vem gillar inte det? Det är den idealiska möbeln för stora kök där det finns tillräckligt med utrymme mellan den och de andra möblerna som omger den. Den blir svår att sätta in när den i slutändan stjäl användbar golvyta, vilket gör det svårare att röra sig i rummet. Därför måste vi alltid överväga måtten och välja en riktigt liten och kompakt sådan (helst mobil) så länge den garanterar en meters utrymme mellan den och alla andra element - oavsett om det är möbler eller vägg. Om så inte är fallet är det bättre att undvika att sätta in en köksö till köksmöblemanget.
Att avsluta parketten: det är ett jobb som kan innebära en stor kostnad om du ringer experter. Men det är också ganska utmanande och ofta missar de som hanterar detta ett viktigt steg, nämligen utjämningen av ytan innan behandlingen avslutas. Många är faktiskt rädda för att skada träet, men i verkligheten när du sedan går och applicerar efterbehandlings- och poleringsprodukterna på ytan kommer alla punkter där det tidigare ytskiktet inte hade eliminerats att framhävas, och golvet förlorar sin släthet.
Det är därför alltid nödvändigt att ha sandpapper av olika korn, börja arbeta med det mest slipande och sluta med ett finare korn.
Väggar av gipsskivor: de hjälper till att "leka" med husets arkitektur utan att behöva bygga riktiga väggar. Men när de fungerar som en vägg för att isolera ett rum från ett annat snåla inte med deras tjocklek, eftersom det innebär att säga adjö till ljudisolering. Det är därför lämpligt att alltid använda 10 mm tjocka paneler.
Ta mått: trött på köksmöblerna, man kan byta ut alla. Eller så byter du bara kylen. Men måtten på de olika djupen kanske inte har tagits så bra och kylen sticker ut utanför de andra möblerna på ett ganska påtagligt sätt. Det finns de som inte bryr sig, men det kan upplevas irriterande och fult för andra.
Vilket golv till källaren? Många gillar trä. Andra väljer också kork. Golv av kork är faktiskt vackra och ger värme till rummet, men det är också de som lider mest av fukt vilken kan deformera dem eller förstöra dem på grund av mögel. Bäst är att välja kakel, terrakotta eller till och med välja billig betong som du sedan kan måla så som du själv föredrar.
Det finns olika typer av isoleringsmaterial för husets väggar och tak, men när du ska isolera taket i en källare bör du föredra stenull (eller till och med skum) framför glasfiber. Den senare är faktiskt inte resistent mot fukt och kan faktiskt leda till bildandet av mögelfläckar.
När du ska måla en vägg är det viktigaste som ofta förbises förberedelsen av ytan: du måste tvätta, slipa väggen (med sandpapper) och reparera eventuella sprickor eller håligheter (och slipa igen för att ta bort överflödiga stuckaturdelar). När allt är rent och väl avdammat, då börjar man applicera primern och först därefter målar man. Slutresultatet blir märkbart annorlunda och mycket mer professionellt.
En annan sak som ofta förbises när man renoverar ett hem genom att ändra utseendet på hela rum, är att överväga att uppdatera el- eller VVS-systemet. Visserligen är det ofta ett påtvingat val eftersom det skulle öka kostnaderna med mycket, men varje ingripande som sedan gör det ännu svårare att nå dessa system för reparationer kommer att ångras tillsammans med kostnaderna för dessa.
När man vill ändra utseendet på köket är en av de mest populära gör-det-själv-insatserna att byta ut stänkskyddet: ibland räcker det egentligen bara att välja av delen av väggen ovanför bänkskivor och spis för att förvandla ett helt rum. Och bland de mest populära alternativen är kakelplattor. För att undvika att montera dem ojämnt, börja i mitten av panelen och förflytta dig sedan mot sidorna så att det blir lättare att hålla dem i linje.
Vilka är de hemförbättrings- eller reparationsjobb du är mest stolt över?