Lär dig hur du förökar hortensiaplantor utan kostnad
Bland de mest eleganta växterna man kan ha i trädgården har vi säkerligen hortensiorna: dessa buskar av ibland mycket stora dimensioner förebådar sommarens ankomst med sina stora blommor i många olika färger och former. Om du sedan fördjupar dig i världen av samlarvarianter och upptäcker de olika befintliga familjerna, kommer du verkligen att fascineras av det ofta överraskande utseendet hos vissa exemplar.
Men även de vanligaste saknar inte, med sin klassiska skönhet, charm och har du plats i trädgården eller i stora krukor på balkong och terrass kanske du vill välja hortensior som medelpunkter. Så varför inte föröka dina växter genom att skapa många nya exemplar, som till och med kan bli vackra presentidéer?
Creativo
För att föröka hortensior behöver du ett segment av deras grenar: den bästa tiden att föröka dessa växter är därför när de beskärs, eller i alla fall när - kanske på grund av någon olycka eller starka vindbyar - vi råkar se trasiga grenar.
Det enklaste sättet att föröka hortensior är faktiskt genom sticklingar, vilket kan göras på två sätt:
1) Genom att rota kvistarna i vatten.
I det här fallet måste du ha: mycket vassa och desinficerade saxar, en glasburk också den ren och desinficerad, och vatten.
- Klipp grenarna så att du får segment på max 20 cm. Idealet är att se till att snittet på änden som ska föras ner i vattnet är lite snett, och det andra som sticker ut ur krukan är perfekt parallellt med grenen. Det är lämpligt att göra snitten på växten på morgonen eller på kvällen. Dessutom skärs det alltid precis ovanför en "knöl", det är där knopparna kommer fram.
- Skär bladen så att de halveras horisontellt (du tar bort halvan mot spetsen, en sorts halvcirkel kommer att förbli fäst vid stjälken). Du kan också hoppa över detta steg om det inte är många blad på kvisten.
- Fyll burken till tre fjärdedelar med vatten och sätt in kvistarna. Ställ burken på en ljus plats, där solstrålarna är lite filtrerade, särskilt under de varmaste timmarna på dygnet.
- Byt vatten ungefär två gånger i veckan, och i alla fall när du ser att det börjar bli grumligt.
- Ha tålamod: det kan ta dagar eller till och med ett par veckor innan du ser att rötterna börjar gro, alla kvistar kommer inte att överleva.
- När rötterna är 4 eller 5 centimeter långa kan du flytta ner sticklingarna i jorden. Läs vidare för att ta reda på mer.
2) Sätt in kvistarna direkt i jorden.
I det här fallet behöver du: en plast- eller terrakottakruka (den får inte vara för stor, de med 20 cm i diameter eller lite mindre går bra), lite expanderad lera, jord för acidofila växter, lite kompost, sax, pulveriserat rothormon (finns i trädgårdscenter eller online), ett glas vatten.
- Förbered krukan: lägg ett par fingrar expanderad lera på botten, fyll sedan med jord med vilken du har blandat kompost (en näve räcker). Istället för kompost kan man använda andra ämnen som berikar jorden som humus av daggmask.
- Ta grenarna som i föregående fall och klipp av bladen enligt anvisningarna.
- Doppa änden som kommer att hamna i jorden i vatten, och genast därefter i det pulveriserade rothormonet.
- Sätt in kvisten i jorden.
- Gör så här för alla kvistar.
- Vattna genast lite för att kompaktera jorden och fyll på jordnivån i krukan vid behov.
- Fortsätt att vattna ett par gånger i veckan: jorden ska inte torka ut helt men du ska heller inte överdriva bevattningen. Hortensior gillar en genomgående fuktig men inte alltid genomblöt jord. Låt dem i alla fall inte stå mer än en dag med helt torr jord, speciellt när du väntar på att de ska slå rot.
Du kommer att ha växter att plantera om efter ett eller två år beroende på typ. I allmänhet görs krukorna tidigt på våren eller i alla fall inte under den varmaste perioden på året eller medan plantorna förbereder sig för att blomma. Den bästa perioden för beskärning beror på vilken typ av hortensia du har att göra med. Och det är bra att lämna dem så här, i deras kruka, i ett par år: oroa dig inte om det på vintern verkar som att växterna är döda, för sedan med vårens ankomst börjar kvistarna att gro. Efter ett par år kan du flytta dem till lite större krukor eller plantera dem direkt i marken.