Lär dig att multiplicera basilikaplantor för att alltid ha massor redo när du behöver dem
Basilika är en av de mest populära aromatiska växterna, utmärkt för att smaksätta massor av rätter och skapa straordinära smaktillsatser. Det är också en växt som oftast inte överlever från ett år till ett annat, om du inte kan ägna den mycket omsorg för att hålla den blomstrande även på vintern, under skyddade och kontrollerade förhållanden.
Det är också en växt vars blad bara kan konsumeras när varje gren har passerat ca 20 cm på höjden och använder vi den i mängd kanske en enda planta om året inte räcker. För att se till att du har tillräckligt med basilika under hela den varma perioden på året och kanske till och med få någon planta kvar till höst och vinter, kan du prova att multiplicera en växt med de två möjliga typerna av sticklingar.
Basilika kan förökas med två typer av sticklingar: från grenen eller från bladet.
Kvistklippning
Det är det vanligaste och enklaste sättet: du måste dock utgå från en välutvecklad (minst 20 cm hög) och buskig växt. Den får inte ha någon sjukdom eller tecken på lidande, som skulle kunna spridas till sticklingen också.
- Klipp av grenar som är 10-15 cm långa. De får inte ha blommor utan endast apikala blad med några knoppar direkt under.
- Lämna bara bladen längst upp på kvisten och ta bort alla andra på stammen.
- Lägg kvistarna i ett glas med bara ljummet vatten (det får inte vara kallt men inte heller varmt). När du använder kranvatten är det lämpligt att låta det vila i 24 timmar innan du sänker ner kvistarna.
- Placera burken på en ljus plats, byt vatten varannan eller var tredje dag eller när det börjar bli grumligt.
- Om cirka två veckor bör du se några rötter där de borttagna bladen satt. När detta händer kan du plantera kvisten i jorden.
- Jorden ska hållas fuktig (inte blöt) i max ett par veckor och sedan kan du vattna den som vilken basilikaplanta som helst.
Med bladen som du tagit bort från sticklingens grenar kan du prova bladstickling, som dock är mindre frekvent.
- Släng alla blad som inte ser helt friska och svulstiga ut.
- De måste skäras så nära grenen som möjligt, inte rivas, och de måste alla ha kvar sin stjälk: det är där rötterna kommer att spira.
- Lägg bara skaftet i vatten, och fortsätt som med kviststicklingarna.
- Även i det här fallet tar det cirka två veckor för de mindre och mer känsliga rötterna dyka upp.
- Efter att ha grävt ner och fuktat jorden tills rötterna är välutvecklade kommer plantan att växa, och när de nya delarna har utvecklats kan du ta bort bladet som du startade sticklingen från.
Har du någonsin försökt att föröka basilika?