Steg-för-steg-tipsen för att få ett gammalt träbord att se ut som nytt
När man vill återställa skönheten på ett bord eller i vilket fall som helst en trähylla är det smart att göra det på ett sådant sätt att man verkligen återställer det på bästa sätt, för att förnya det och göra så att det blir så gott nytt. Ibland tjänar detta efterarbete också till att få ut det mesta av det återvunna virket som har använts för ett gör-det-själv-jobb.
Bättre då att förbereda sig med allt som behövs och glöm inte vissa användbara steg för att få det mest tillfredsställande resultatet av allt ditt arbete. Läs vidare om hur du återställer skönheten i trä som präglats av tid.
Vad behövs:
- En produkt för att rengöra ytan innan man bearbetar den. Det kan vara allrengöringsmedel eller det gör-det-själv-medel du själv väljer för den typen av trä som du har. Det viktiga är att den rengör och även avfettar all smuts och orenligheter väl - det spelar ingen roll om den är aggressiv, du behöver bara använda den en gång för att förbereda ytan.
- En mikrofiberduk eller hushållspapper för att använda denna produkt.
- Sandpapper för slipning: fungerar med korn av storlek 60, 120 och 360
- En handslipmaskin (en sådan med handtag som man täcker in med sandpapper) eller en elektrisk
- En trasa för att damma av
- Träolja (för näring och tätning)
- Impregneringsmedel, endast om du vill ändra färgen på träet. Om du däremot vill måla, en primer och sedan önskad färg
Hur man går tillväga
- Grundlig rengöring av ytan: träet måste i princip slipas. Det räcker alltså inte att damma en kort stund, utan du måste först ta bort all torr smuts och sedan använda tvättmedlet för att rengöra. Det är alltid lämpligt att spraya det på tyget (eller pappret) istället för direkt på träet, så att det senare inte suger upp för mycket fukt som skulle kunna deformera det.
- Ta bort eventuella ytbehandlingar: sandpappra för att återställa träet till dess råaste möjliga tillstånd. Använd först det grövre pappret (med handslipmaskinen eller den elektriska slipmaskinen, som du föredrar), damma av allt sågspån du kommer att skapa med dammduken och slipa sedan med det lite finare kornpappret ( 120). Damma perfekt igen.
- När träet: använd en av oljorna för att ge näring åt träfibrerna och försegla dem. Vi rekommenderar tung eller taek i allmänhet. Vänta tills träet blötlagt ordentligt och sedan torkat igen.
- Om du vill att träet ska få en annan färg, kanske för att ge intryck av att det kommer från ett annat träslag, använd då lämpligt impregneringsmedel. Alternativt kanske du vill färga träet med ett lack. I så fall är det lämpligt att göra det efter att ha penslat på oljan (men det finns de som hoppar över den passagen). Det är dock viktigt att applicera ett lager primer innan du börjar med det första färglagret. När detta bas-skikt har torkat, innan du går vidare till färgen, ta det tunnaste sandpappret och använd det för att släta ut ytan perfekt, ta sedan bort allt pulver ända till sista korn: på så sätt har du förberett den bästa basen för själva färgen. Ta alltid hänsyn till alla torktider för varje produkt och de minimitider som ska respekteras mellan eventuella efterföljande färgskikt.
När färgen är torr är jobbet oftast klart. Men du kan också avsluta med ett ytterligare steg, det med en genomskinlig skyddsprodukt (med glansig eller matt yta, efter önskemål). Det kommer att bli ett riktigt proffsigt resultat.