Kylskåpet är alltid på, men några knep kan hjälpa dig att minska förbrukningen
Kylskåpet är, precis som frysen, en av de vitvaror som ständigt är på, åtminstone i hem där någon är året runt. Det betyder att den förbrukar el konstant, vilket gör den till en av husets fasta kostnader som inte går att ignorera.
Det är faktiskt otänkbart att sköta ett hus utan att kunna förlita sig på ett kylskåp, men hur kan man då göra för att undvika att konsumera för mycket? Det finns några små knep som i slutet av året kan påverka familjens budget på ett positivt sätt. Vi anger några av dem nedan.
Creativo
- Det första du ska göra vid installationstillfället är att välja en plats långt från värmekällor. I själva verket är det nödvändigt att undvika att förvärra kylansträngningen på något sätt. Detta innebär att hålla dem skyddade inte bara från direkt solljus utan framför allt långt borta från element, ugnar eller luftkonditioneringsapparater.
- Tänk också på att inte låta dem vara i kontakt med köksväggen: ett avstånd på minst 10 cm måste alltid garanteras, så att kylfläktarna inte riskerar att överhettas.
- Dammsug baksidan av apparaten ett par gånger om året för att ta bort damm och ludd som samlats på kondensorn.
- Den idealiska kyltemperaturen är i genomsnitt runt 4 grader, vilket kan stiga till 5 på vintern eller sjunka till 3 på sommaren.
- Överfyll inte. Att fylla kylskåpet med mat innebär att man förhindrar luft från att cirkulera inuti kylen och detta gör ofta att en miljö som är för kall skapas, vilken är skadlig för maten men i förlängningen även för kylskåpet, som ibland producerar ett inre lager av is som behöver elimineras.
- Håll dem inte för tomma heller. Eftersom det är maten inuti som skapar den termiska massan som hjälper kylen att hålla temperaturen, när den är tom arbetar systemet kontinuerligt för att få samma resultat.
- Om det inte är no-frost och helt nya modeller måste kylen tinas minst en gång om året.
Dessa är förvisso intuitiva råd, men de är alltid bra att komma ihåg så att du kan hålla dessa dyra och viktiga apparater under bästa möjliga förhållanden så länge som möjligt och undvika alltför höga elkostnader men även eventuella skador som sedan måste repareras.