Odla en pistageplanta från nöten: det är enkelt och roligt!

av Hilda Maria Morgan

13 April 2022

Odla en pistageplanta från nöten: det är enkelt och roligt!
Advertisement

Pistagenötter är bland de godaste och mest älskade nötterna i världens alla kök: det finns sorter som odlas i olika länder som verkligen tilltalar alla, och de används både för att tillaga söta delikatesser såväl som salta i många olika kulturer.

Deras omisskännliga färg och lätt salta smak kombineras faktiskt väl med många olika smaker och gör de olika rätterna mer spektakulära. Men i själva verket är det vi äter växtens frö, som skulle kunna gro som alla andra för att odla den relaterade växten. Det är ett roligt experiment att göra även med barnen: ta reda på hur man gör genom att läsa vidare.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Några nödvändiga förtydliganden:

  • För att pistageplantan ska producera frukt kommer det att vara nödvändigt att ha två plantor, en hona och en hane, så som det är för många andra arter.
  • Dessutom lämpar sig inte alla pistagenötter vi äter för detta experiment. Ofta äter man skalade pistaschnötter som mellanmål, men de har rostats och saltats. Detta gör groning omöjlig.
  • Vilka kan man använda? Du måste använda de färska som har en mycket mildare smak och säljs utan skal. Det är de som bara samlats in och skalats, inte bearbetats på något sätt, som används i bakverk och matlagning. De kan hittas på nätet, men också på välsorterade mataffärer eller marknader.

Detta är proceduren för att odla en pistageplanta.

  1. Välj de bästa pistagenötterna för denna procedur: de måste vara absolut intakta, fria från repor
  2. Eftersom chansen att pistagenötterna gror inte är särskilt hög bör du välja minst ett dussin
  3. Lägg dem i en liten skål med vatten, där de får stå och dra i 24 timmar.
  4. Förbered en bricka till groddarna (en gammal plåt går också bra), fyll den med ett lager krukjord av god kvalitet. Vi rekommenderar kokosfibrer, som är mer motståndskraftiga mot angrepp av mögel och insekter tack vare sina inerta fibrer.
  5. Täck dem med ett tunt lager jord
  6. Lägg hela brickan i en lufttät plastpåse. Om det misslyckas, stäng väl med plastfolie, vilket skapar en växthuseffekt.
  7. Kontrollera skicket på brickan varannan eller var tredje dag, spraya eventuellt lite vatten för att fukta. Underlaget bör inte bli genomblött.
  8. Efter 4 dagar bör du börja se groddarna, som kommer att växa upp inom två veckor.
  9. Då är det dags att förbereda krukor med jord blandad med lecakulor och placera fröna som har groddat (och inte fått svampar eller röta) i jorden.
  10. När bladen slår ut, plantera om i större krukor.

Andra tips:

  • Vissa lägger fröna i kylen i 4 veckor för att stimulera groningen, innan de sås i rumstemperatur, detta speciellt om du bor i mycket varmt klimat.
  • Istället för jord kan du också låta dem gro på toalettpapper: slutfört steg 3, ta en stor plastburk med lock, lägg i lite papper, strö vatten för att blöta det (det får inte bli alltför uppblött) och lägg de uppblötta fröna på det. Täck sedan med mer papper, blöt även det och stäng locket.

För mer information kan du kolla in den här videon.

Advertisement