Beskärning i slutet av vintern: hur man gör och på vilka växter man bör ingripa

av Hilda Maria Morgan

21 Mars 2022

Beskärning i slutet av vintern: hur man gör och på vilka växter man bör ingripa
Advertisement

Beskärning är ett grönt underhållsingrepp som måste göras flera gånger om året, genom att ingripa på var och en av lämpliga växter. På vintern kan man inte urskillningslöst beskära vilken typ av buske, träd eller häck som helst, utan bara de som inte kommer att blomma eller bära frukt tidigt.

Att skära bort delar av plantorna tjänar till att stärka de yngre delarna och att hjälpa växten att utvecklas på ett balanserat sätt, och för de äldre delarna är det ett ingrepp som tar bort de torra och skadade delarna, så att plantan kan koncentrera sin energi åt resten av växten.

Att göra allt detta på vintern, innan temperaturerna blir milda och växten kommer ur sin vegetativa vila, är bekvämt av flera anledningar: växterna är ofta kalare, så man förstår bättre var man ska ingripa; och de producerar inte för mycket sav, så det kommer att flöda mindre ut ur såren som orsakas av varje snitt, och växten kommer att kunna skapa sin egen "ärrvävnad" snabbare.

Pixabay

Pixabay

Varje gång en växt beskärs, när som helst på året, är det första som bör göras att ta bort de delar som är skadade eller sjuk. Sedan förkortar man grenarna som korsar varandra för mycket, det är att föredra att behålla de yngre och att inte gå längre än till någon korsning eller knopp från basen. Tänk alltid på att växten kommer att tvingas koncentrera sin energi på utvecklingen till de delar som finns kvar, så ingrip bara på de som du inte vill ska växa vidare, men utan att någonsin överdriva.

Ibland finns risken att beskära för mycket, på fel plats eller vid fel tidpunkt, detta kan hämma växtens tillväxt (liksom blomning eller fruktsättning) och i värsta fall kan det orsaka att grenen eller hela exemplaret dör.

Användbara regler:

  1. Gör snitten nära knopparna: det räcker att lämna en centimeter ovanför knoppen, eller två/tre i fallet med större grenar. Beskär inte så att du skadar knoppen.
  2. Använd alltid sekatör, trädgårdssaxar och häcksaxar vars blad har steriliserats: det kan göras genom att föra dem över lågan på en tändare eller genom att gnugga dem med alkohol.
  3. När du skär, gör det vinkelrätt mot grenen, så att såret blir en cirkel och inte en oval, så den exponerade delen är mindre och grenen inte förblir spetsig. På så sätt riskerar du färre infektioner.

Vilka typer av växter kan beskäras under vinterkylan? Vi listar några av dem nedan:

Fruktträd: till exempel äpple, päron, plommon, persika, körsbär (på vilka man dock ingriper på ett lätt sätt)

  • Hortensior
  • Gudaträd (Ailanthus altissima)
  • Ask
  • Syrenbuddleja
  • Lagerströmiasläktet
  • Doftbuskar
  • Olvonsläktet
  • Idegran
  • Cedrar (och i allmänhet barrträd).

Detta är en vägledande och inte en fullständig lista, och i vilket fall som helst rekommenderar vi alltid att du konsulterar någon expert på området: typen av växt och klimatet i området där växterna lever är avgörande faktorer för att välja den bästa tiden för beskärning!

Advertisement