Beskärning av blåregn i slutet av vintern: knepen för att få en frodig och vacker växt

av Hilda Maria Morgan

16 Mars 2022

Beskärning av blåregn i slutet av vintern: knepen för att få en frodig och vacker växt
Advertisement

Blåregn är en av de mest älskade växterna inom trädgårdsdekoration: en extremt motståndskraftig och långlivad klätterväxt, med riklig och extraordinär blomning, som förvandlar pergolor och väggar till ett blommigt regn, med sina mycket långa klasformade blomställningar som kan ha olika nyanser från vitt till lila.

Det är också en växt som inte behöver någon speciell skötsel: när den väl har tagit marken i besittning och är i ett tillräckligt soligt läge, är den enda skötsel den behöver beskärning, vilken utförs två gånger om året, sommar och vinter. Den första görs mellan juli och augusti för att förkorta de nyaste grenarna och ge ordning på bladverket, så att det sedan blommar bättre. Den andra sker däremot i slutet av vintern, då det inte längre är risk för frost, särskilt nattetid.

stockvault.net

stockvault.net

  • När? Ett bra sätt att förstå om det är dags att ingripa med vinterbeskärning är att kontrollera löven: när de har fallit helt kan du börja hålla ett öga på temperaturen och så fort perioden med nattfrost är över och det inte finns någon mer risk för plötsliga temperatursänkningar kan du skrida till verket.
  • Hur? Vinterbeskärning utförs på alla grenar som ”fötts” under det senaste året, som alltså måste förkortas så att de närmar sig växtens bas genom att bara lämna fyra eller fem knoppar på varje kvist.

    Dessutom bör man beskära de "låga sticklingarna", det vill säga de tunna men långa grenarna som växer direkt från växtens övre del, så att bara huvudkroppen lämnas. Var dock försiktig, efter många år kan huvudstammen ruttna och försvinna, så du kan överväga - på en vuxen planta - att låta ett par av dessa sticklingar växa fram någon gång, som med tiden kommer att ersätta huvudstammen.

    Dessutom, i slutet av vintern, bör växten rensas från alla trasiga, torra eller skadade grenar.

  • Modellera växten: varje gång du ingriper på klätterväxter kommer du att inse att de inom några månader kommer de kunna greppa tag i vilket stöd som helst som de hittar. Så du bör dra nytta av denna extraordinära förmåga och styra grenarna i den riktning du vill. När du har klippt och rengjort allt, ta grenarna som ligger kvar utspridda och separerade från huvudväxten och knyt fast dem med band längs stöden (lusthus, spaljéer och liknande) eller längs de äldre grenarna. Således kommer växten att ta den form du vill ha och kommer att täcka den önskade ytan.

Närhelst du behöver ta hand om någon beskärning, se till att använda vassa verktyg och att sterilisera bladen på redskapen innan du börjar. Lycka till!

Advertisement