Upptäck blåklint: raffinerande blommor men rustika och lätta att odla
Advertisement
Den blåa färgen på blåklinten, ibland lite åt det viola och ibland åt det himmelsblåa, är verkligen förtrollande: de är mycket vackra blommor, mycket tack vare dess speciella form på kronbladen och dess nyanser lyckas ofta fånga uppmärksamheten, var de än växer. De är en del av familjen Asteraceae, de blir nästan aldrig över 50 cm höga och älskar tempererade klimat.
Förutom att de är väldigt vackra och eleganta att se på, är de också lätta att odla och kan stå emot en mängd olika förhållanden: blåklinten vet hur den ska anpassa sig till olika jordunderlag och kräver inte allt för mycket uppmärksamhet när det gäller skötsel och gödsling. Det är värt att lära känna den bättre och försöka odla några hemma!
- Exponering: de föredrar soliga områden, eftersom de växer bäst när de får många timmars solljus på dagen. Det är viktigt att inte utsätta dem för blåst och drag.
- Temperaturer: de räds inte enstaka överskott av kyla eller heta temperaturer, men de tenderar att lida i kvava och fuktiga klimat under längre tider.
- Jord: blåklint kräver ingen speciell jord. Universaljord, rik på organiskt material, luftig och väldränerad så klarar den sig bra. Om jorden (i öppen markodling) är för stenig och torr, kommer den att kämpa för att trivas men kräva mer vatten.
- Om den odlas i kruka är det alltid bra att ha lite expanderad lera, eller lite grov sand på botten, för att säkerställa en bra vattendränering och undvika vatten stagnation som är skadlig för den.
Advertisement
- Bevattning: dessa växter mår inte bra av torr jord en längre tid, så se til att vattna så fort jorden är torr, även några centimeter under ytan. Idealet är att alltid hålla den lite fuktig, men inte att överdriva med en konstant vattning. Om du har den i kruka, kolla då upp dem ett par gånger i veckan under de varmare perioderna, (detta är bra att göra även när de odlas på marken) och lite mer sällan på hösten, vintern och tidig vår.
- Så: blåklint förökar sig av frön, och sådden ska göras i slutet av februari fram till början av april.
Advertisement