Mimosa i kruka: några tips för att odla denna vackra och väldoftande växt
Mimosan hör till en av de första växter som tillkännager vårens ankomst: med sina mjuka gula blommor hör de till de mest populära och välkända växterna, och de har också en mycket behaglig doft. Även om vi vanligtvis kallar den för Mimosa, är det i själva verket en typ av acacia (Acacia dealbata), och den är infödd på den australiska kontinenten: den kom till Europa först på artonhundratalet och spred sig väldigt snabbt.
Vi känner den bättre som växten som belägrades på kvinnodagen, eftersom den i allmänhet blommar rikligt just under perioden runt den 8 mars, och växer i många trädgårdar eller till och med i det vilda. Med lite uppmärksamhet går det att odla även i mycket stora krukor, där den blir en buske istället för ett stort träd.
- Jord: mimosan behöver en neutral eller lätt sur och väldränerad jord utan sand och stenar. Det räcker om du berikar en universaljord med lite organisk gödsel och lite expanderad lera (särskilt på botten), för att låta vattnet rinna lätt.
- Exponering: denna växt bör placeras på en plats där den får direkt sol under större delen av dagen, så en syd/sydvästlig exponering är idealisk.
- Temperaturer: det är en art som klarar upp till -5 grader, men om temperaturen sjunker ytterligare flera dagar i rad riskerar den att dö. Växterna som är väl exponerade och skyddade från den mest intensiva kylan (kanske på grund av närvaron av väggar eller häckar), och kanske välväxta, är dock mer motståndskraftiga mot temperaturförändringar. I allmänhet, om vissa grenar fryser och dör, kan mimosan drivas bort från basen. Men krukväxterna är inte lika motståndskraftiga som de som odlas direkt på marken, så på vintern måste de stå på en solig plats som är skyddad från frost och hårda vindar. I områden men hårda vindar odlas de i kruka för att flyttas i säkerhet eller förvaras i skyddade växthus.
- Bevattning: måste vara riklig och frekvent de varmaste perioderna (från vår till sommar), och jorden ska vara lätt fuktig eller i alla fall inte var torr i mer än en eller högst två dagar i rad och de kommer att tunnas ut på hösten och ännu mer på vintern. I krukor torkar jorden snabbt så du måste vara väldigt konstant och försiktig, men överdriv inte för de gillar inte när vattenstagnation.
- Beskärning: en inneslutningsbeskärning utförs efter blomningen.
- Sjukdomar: de är ganska immuna mot sjukdomar, och om de drabbas av bladlöss eller liknande insekter räcker det vanligtvis med specifika eller mjuka tvålbehandlingar.
- Gödsel: de kan få ett generiskt gödselmedel för blommande växter från våren till slutet av sommaren varannan vecka, i allt mindre och väl utspädda doser än de som anges på förpackningen.
Trevlig trädgårdsskötsel!