Enkla friterade äpplekakor: vi avslöjar hur du förbereder dem på några minuter!
De friterade desserterna är verkligen en populär delikatess, en som lockar närhelst under året och kanske ännu mer på vintern, när man har mer lust att förbereda många olika sorter. Bland de tusen olika recept där du kan prova dig fram finns det ett som verkligen är enkelt och snabbt, ett upplopp av enkla smaker som du kan berika efter eget önskemål.
Det handlar om en sorts friterade kakor gjorda på äpplen, russin och yoghurt. Från det att du börjar förbereda ingredienserna tills du tar upp den ur oljan går det bara några minuter och sedan är det bara att ha tålamod att vänta tills den svalnar!
Ingredienser för friterade äpplekakor
- 1 äpple (sorten är efter eget önskemål, men överväg en vikt på 250-300 gram)
- 300 gram mjöl 00
- en mugg yoghurt (125 gram). Du kan använda naturell, grekisk eller en med vaniljsmak
- 2 eller 3 matskedar russin (det går bra att utesluta det om man inte gillar det)
- 1 ägg
- 70 gram socker (vitt eller rörsocker)
- frön från en vaniljstång eller en påse vanilj eller lite vanilextrakt (det går bra att utesluta även detta om du inte tycker om det)
- lite bakpulver
- 2 matskedar jordnötsolja
- kanel för att smaksätta (men även deta är frivilligt)
- Florsocker till garnering
Så här förbereder du friterade äpplekakor:
1. Blötlägg russinen i vatten (2 matskedar är ungefär 60 gram och till det behöver du 250 ml vatten).
2. I en skål knäcker du äggen och tillsätter sockret, vispa tills det skummar.
3. Tillsätt en nypa salt och yoghurt, blanda försiktigt med en visp eller en spatel.
4. Tillsätt två matskedar av oljan och blanda noga.
5. Sikta samman mjöl och bakpulver och häll det långsamt i degen samtidigt som du vispar lugnt. Försök att inte få klumpar och när degen blir mer konsekvent fortsätter du att arbeta den med en spatel, eller med händerna om du föredrar det. Du kan naturligtvis också använda en elektrisk.
6. Täck degen med plastfolie och lämna den att vila i kylskåpet.
7. Under tiden skalar du äpplet och riv det (om du föredrar bitar så skär dem i små kuber).
8. Ta ut degen och arbeta in äpplebitarna.
9. Häll av russinen väl, torka dem eventuellt med hushållspapper och tillsätt dem i degen.
10 Värm oljan i en stekpanna.
11. När oljan har den rätta värmen använder du en sked till att klicka degen i den. Om det är bekvämare kan du använda en sac à poche och klippa av degen när den kommer ut.
12. Låt oljan droppa av kakorna när de är hårda, på en bit hushållspapper eller liknande.
Så fort de har svalnat lite kan du garnera dem med florsocker (och/eller kanel) och servera dem.
Lite variation:
- du kan ha i kanel i degen, om du gillar både doften och smaken;
- du kan blötlägga russinen i rom, vin eller likör;
- istället för kanel (både i degen och för garnering) kan du använda muskot;
- du kan ha päron istället för äpple, eller blanda;
- det går även bra att garnera med vanilj- eller chokladsås.
Smaklig måltid!