Torkar inte disken snabbt? Upptäck ett användbart knep för diskmaskinen

av Titti Carlberg

06 Februari 2022

Torkar inte disken snabbt? Upptäck ett användbart knep för diskmaskinen
Advertisement

Hur många gånger händer det att du, när du öppnar diskmaskinen efter avslutad disk, upptäcker att disken, kastrullerna och glasen fortfarande är fuktiga eller blöta? Det kan finnas olika orsaker bakom detta fenomen, och det behöver nödvändigtvis inte vara ett fel.

Det finns också olika sätt att åtgärda problemet, och ett av dem är absolut snabbt och enkelt: allt du behöver är en handduk, eller en kökshandduk (naturligtvis en ren). Ta reda på hur du använder det här gamla mormorstricket och några andra användbara knep för att undvika blöt disk.

Det är en väldigt enkel sak att göra: efter att diskmaskinen stannar och du inte har tid att plocka ur den direkt, kan du ta en handduk eller en kökshandduk och hänga in den på luckan. Du ska hänga den så att en bit av handduken hänger utanför och det mesta av tyget hänger på insidan och stäng luckan försiktigt.

På så sätt blir inte all den heta ångan som genereras i slutet av disken instängd utan absorberas av det torra tyget. Ett annat sätt är att ställa in något föremål (det finns de som använder en träslev) som hindrar luckan från att stängas helt och lämnar en öppning som är tillräcklig för att släppa in luft och låta ångan komma ut, som naturligt rör sig uppåt.

I själva verket handlar det om att motverka kondens av vattenångan, vilket i allmänhet skulle räcka med att öppna luckan, men om man inte vill hålla diskmaskinen öppen under en längre tid och inte har tid att tömma den direkt kan dessa råd komma till användning.

Andra knep för att undvika detta problem:

  • När du fyller diskmaskinen se då till att tallrikarna inte trycks mot varandra;
  • Om du vill kan du använda spolglans,
  • Undvik att diska plastföremål: olika typer av plast leder inte värme på samma sätt som keramik, glas eller metall. Detta innebär att vattnet som används för att diska plastföremålen får en lägre temperatur än det som används till de andra föremålen, och ju mer vattnet kyls, desto längre tid tar det innan det avdunstar. Det är oftast därför som disken fortfarande är blöt när du öppnar apparaten.
  • Det kan vara användbart (om du verkligen inte gillar dropparna i slutet av diskcykeln) undvik då att diska för hand innan du ställer in disken i diskmaskinen. Faktum är att om du har en nyare modell använder den sensorer som förstår hur pass smutsiga de olika föremålen är och gör på så sätt de rätta justeringarna för rengöringen. Om disken verkar ren kommer maskinen att använda mindre varmt vatten, vilket gör att det tar längre tid innan det avdunstar. Detta innebär å andra sidan att du förbrukar mindre energi.

Om pblemet kvarstår även efter att du har provat dessa knep är det bra att få apparaten kontrollerad av en expert!

Advertisement