Vill du ha orkidéer som alltid blommar? Ta reda på hur du stimulerar tillväxten för nya blad
Elegant och färgglad, orkidéer är bland de mest älskade växterna i världen, och det är den växten som är vanligast i de flesta hemmen. I våra hem är det dock inte alltid möjligt att garantera dem alla förutsättningar som krävs för en frodig tillväxt och riklig blomning under året och därför ser vi dem ibland lida lite.
Men så länge som rötterna till dessa växter är friska, är det inte dags att ge upp, och du kan få se dem att växa och blomma följande år. För att stimulera produktionen av blad, även hos unga plantor som i allmänhet har få, är det nödvändigt att följa en rad viktiga regler för odling av dessa plantor.
Creativo
Vissa sorter tappar bladen efter blomningens slut, och det händer också att växter inte blommar på mer än ett år utan att nödvändigtvis vara sjuka. Kontrollera färgen på växtens stjälkar: när de är gröna lever den fortfarande och behöver bara vårdas på rätt sätt.
Om du inte förstår något av att titta på stjälken, titta då på rötterna: de som är lite grövre och lite ljusare till färgen är friska, om de är bruna och mosiga är de ruttna, så det finns inte mycket att göra för att rädda dem eftersom de har förlorat förmågan att absorbera vatten och näringsämnen som är nödvändiga för överlevnad.
Om växten bara har tappat sina blomblad, har få blad eller om den inte har några blad alls men stjälkar och rötter är friska, då kan du behålla den och stimulera produktionen av nya blad (och sedan blommor).
1. Eliminera alla ruttna eller skadade delar: gör det alltid med stor känslighet och använd en steriliserad sax.
2. Plantera om: orkidéer ska inte alltid hållas på att plantera om, men om det har gått ett par år, och rötterna inte får plats i krukan, om substratet har lossnat och om växten har någon ful rot (kanske rutten) så kommer ett byte av jord att ge den många nya näringsämnen som hjälper den att komma tillbaka i form, vilket stimulerar rötterna att vara ännu mer flexibla och därmed minska risken för skador. Jorden måste vara av den sorten som är lämplig för orkidéer, som till största delen består av trädbark, mycket grov, lätt och dränerande. Inte den klassiska jorden som man "dränker" med vatten.
3. Vattna på rätt sätt: vatten ska ges rikligt men sporadiskt, när jorden är helt torr, det vill säga när det inte längre finns några spår av fukt, inte ens på 5 till 7 centimeters djup. När du vattnar ska du bara fukta barken utan att blötlägga rötterna. Fyll en behållare med ljummet vatten (varken för varmt eller för kallt) över själva barken till brädden och låt dem ligga nedsänkta i drygt 15 minuter. Det är också viktigt att undvika att vattnet hamnar på den del av stjälken där de första bladen börjar, som lätt riskerar att ruttna. Om det trots allt skulle hända, kan du torka av dem med lite hushållspapper. Efter 15 minuter, (eller i alla fall när det inte rinner mer vatten ur behållaren) ta bort behållaren och töm bort resterande vatten.
4. Rätt posering: orkidéer älskar ljuset men inte direkt solljus, och de föredrar genomskinliga vaser med bra dränering. Ljus är grundläggande om du vill att bladen ska växa ut igen på den, och ljuset måste även falla på rötterna.
5. Du kan hjälpa den med ett gödningsmedel, men bara från vår till höst och avbryt det på vintern. Du kan använda de som är generiskt indikerade för växter, det vill säga balanserade i kväve, fosfor och kalium (20-20-20) eller, om du vet att din växt behöver en annan sammansättning, använd specifika produkter som rekommenderas av experter. I vilket fall som helst, med orkidéer ännu mer än med andra växter är det alltid bättre att späda ut gödselmedlen mer än vad förpackningen rekommenderar, vilket halverar koncentrationen av produkten.
Lycka till med växten!