Få ut det mesta av kraften i dina radiatorer med dessa enkla knep
Med vinterns kalla temperaturer blir det, att känna lite behaglig värme hemma en nödvändighet för vårt välbefinnande, och därför sätter vi på värmen på elementen på hög effekt och följaktligen på mer förbrukning.
Även om en ökning av kostnaderna för uppvärmningen av bostaden är oundviklig på vintern, är det dock möjligt att använda sig av vissa knep som hjälper oss att få ut det mesta av radiatorerna, så att vi kanske till och med kan begränsa förbrukningen lite. Det är värt att prova dem, åtminstone de dagar som det inte är så jättekallt, för att dina räkningar ska bli lite lägre i slutet av månaden. Ta reda på vilka knep det är genom att läsa vidare.
Knep som fungerar för alla sorters värmeelement:
- Skapa en värmereflekterande yta bakom radiatorn som sitter på en ytterväg: du kan ta en fodrad kartongskiva eller en plywoodskiva som är klädd med aluminiumfolie eller till och med använda en tunn metallplåt som är tillräckligt stor för att sträcka sig bakom hela eller åtminstone större delen av värmeelementet.
- Om elementet inte har något ovanför kan det vara bra att sätta upp en hylla eller en fönsterbräda, om elementet sitter under ett fönster,: dessa kommer att skapa en barriär som hjälper värmeflödet att inte spridas upp mot taket där den går förlorad, utan den sprids istället i hela rummet.
- Generellt är elementen monterade på väggarna och därför upphöjda från golvet: du kan därför lägga en matta på golvet under elementet: på det sättet håller du kvar värmen lite
- Rengör elementen regelbundet: lager av damm och smuts som samlas under månaderna gör dem mindre effektiva.
- Rör vid olika punkter på elementet när det är ljummet (var verkligen uppmärksam på att du inte gör det medan det är påslaget och väldigt varmt): om du känner att vissa punkter är kyligare än andra, betyder det att det kan finnas en ansamlig luft inuti, som bör lösas av ett proffs.
- Täck dem inte med tyger eller gardiner som hindrar varmluftsutflödet
För elektriska element som du kan programmera
- Skapa ett program som följer dina vanor: den som inte spenderar dagen hemma kan därför sätta på radiatorerna lite före de vaknar på morgonen i sovrummet, badrummet och kanske i köket, schemalägga att de ska stängas av när du lämnar bostaden för att åka till arbetet eller skolan. Återaktivera dem när du är på väg hem efter dagens slut, inklusiv vardagsrummet, arbetsrummet eller de rum som du använder mest på eftermiddagen och kvällen. Undvik bara att ha dem på för länge när ingen befinner sig i rummet. Vissa appar relaterade till värmesystem indikerar förbrukningsvärden i användbara grafer: de är utmärkta allierade för att förstå hur man reglerar användningen av radiatorer utan att överdriva förbrukningen.
- Värm bara upp de rum du använder, uteslut de som används sällan i dina dagliga rutiner och programmera de elementen bara när du vet att du kommer att använda det rummet. I mindre använda rum kan du använda modeller som känner av rörelse och bara aktiveras när någon är i rummet. I vilket fall som helst så ska de "kalla" rummen hållas stängda för att inte stjäla värme från resten av bostaden.
- Det finns dock de som rekommenderar att man inte stänger av elementet när man reser bort då det är riktigt kallt väder: det gäller i områden där det finns risk för att temperaturen sjunker så pass mycket att det kan skada rör och olika system. I så fall kan du programmera in att elementen sätts på framåt kvällen och stängs av nästa förmiddag.
Är du redo att möta de kallare temperaturerna?