Släng inte äppelskalen: du kan återanvända dem i köket och utanför
Det är inte alla som gillar att äta skalet på äpplet, även om det är tvättat. Även om det är tunt och fritt från skadade delar är det faktiskt syrligare än jämfört med smaken på fruktköttet och uppskattas inte alltid. Det finns också recept där endast fruktköttet behövs och därför måste skalet och kärnhuvudet kasseras. Men de delarna - ja, till och med kärnhuvudet! - kan användas för att förbereda andra recept eller till och med olika men alltid användbara användningsområden.
Du kan göra, till exempel, doftande drycker, geléer eller äppelcidervinäger. Ta reda på hur genom att läsa vidare.
Creativo
Äppelte
1. Fyll en kastrull med en liter vatten
2. Lägg i skalen från 6 äpplen (om du vill, även kärnhuset) en kanelstång (eller en halv tesked pulver, men du kan anpassa mängden efter smak) och en matsked citronsaft
3. Koka upp och låt koka i 15 minuter
4. Sila och tillsätt en matsked honung
Äppelgele
- Lägg skalen från 4 äpplen i en hög kastrull
- Tillsätt 1,2 liter vatten och koka upp
- När det har kokat upp, sänk värmen och låt det sjuda i 20 minuter
- Använd en tunn nätpåse för att filtrera, eller till och med en ostduk, en ren linneservett eller en bomullshandduk. Du kan slänga kärnhuvudet
- Ta ungefär en halv liter filtrerad vätska och häll tillbaka det i kastrullen, tillsätt 300 gram socker och en matsked citronsaft
- Koka upp igen, rör om ofta, när det kokar tar du bort kastrullen från värmen och ta bort skummet
- Häll den fortfarande heta vätskan i två 200 ml glasburkar, rengör kanterna väl från eventuella rester och stäng dem med lock.
Du kan förvara geléen i kylskåpet.
Äppelcidervinäger
- Fyll en tvåliters glasburk med äppelska och kärnhuset, tryck in så mycket som möjligt och upp till 3 centimeter från kanten
- Fyll på med vatten tills allt är indränkt: det ska inte finnas något kvar av vattnet.
- Täck med en kökshandduk, håll den tättsluten med ett gummiband
- Förvara på en stängd och mörk plats i en månad
- Sila av all vätska och häll det i en glasburk eller glasflaska
Ugnsbakade skal som mellanmål
1.Värm ugnen till 120 grader
2. Lägg så många äppelskal du vill i en skål
3. Tillsätt socker och kanelkrydda: mängden beror på hur mycket skal du har, men börja med en sked socker och en halv med kanel och tillsätt eventuellt lite efter hand
4. Spraya på lite vatten, lagom så att sockret och kanelen fäster på skalet. Som alternativ till vatten kan du spraya på lite citronsaft
5. Blanda allt väl och arrangera sedan skalen i ett lager på en bakplåtspappersklädd plåt med låga kanter
6. Grädda i cirka 2 timmar, tills skalet formar sig och blir knaprigt. Vänd dem efter halva tiden
7. Ta ut dem från ugnen och ät dem när de har svalnat lite grann
Om du å andra sidan vill använda dem för att deodorisera ditt hem, bör du ha dem i ugnen i 3 timmar på 70 grader och sedan använda dem som komponenter i potpurri där du också kan lägga till citrusskal, kanelstång, stjärnanis och valfri aromatisk ört eller krydda som du gillar, du kan också droppa på några droppar eterisk olja efter eget önskemål.
Så många olika idéer för att inte slänga äppelskalet. Känner du till några andra?