När ska man byta ut grenuttag och kuddar? Här får du reda på utgångsdatumen för många vardagsföremål

av Titti Carlberg

08 November 2021

När ska man byta ut grenuttag och kuddar? Här får du reda på utgångsdatumen för många vardagsföremål
Advertisement

Varje dag använder vi en hel del vanliga föremål, som vi har använt kontinuerligt i flera månader, kanske till och med i flera år, utan att fråga oss om det kanske är dags att byta ut dem. I allmänhet oroar vi oss faktiskt för att köpa något nytt när produkten vi har är förstörd eller inte längre fungerar, men allt vi använder varje dag är inte så "evigt" som vi kanske tror, även om vi har tagit hand om det på bästa sätt.

Grenuttag, tofflor, kuddar och mycket mer: det finns många föremål som vi faktiskt borde byta oftare än vi gör. Här får du reda på de indikativa utgångsdatumen för några av dem.

pixnio.com

pixnio.com

  • Tofflorna som vi går runt hemma med: det är en heterogen kategori, och varaktigheten för varje par varierar mycket beroende på hur vi använder dem och i vilket material de är tillverkade av. I allmänhet bör de efter fem eller max 8 år ersättas med ett nytt par, även om de fortfarande är i gott skick. Deras livslängd kan förlängas genom att hålla dem i gott skick när det gäller hygien och, om de har löstagbart foder eller innesulor, genom att tvätta och byta ut dem ofta.
  • BH: det finns de som har en behå, eller ett par, en lång tid utan att alternera med andra modeller. I så fall uppskattas det att de ska bytas var 6:e månad (då har de burits cirka 180 gånger). Men om det är en bra rotation mellan flera olika behåar kommer var och en av dem att kunna hålla proportionellt längre. Det är i allmänhet själva användningen som gör dem oanvändbara med tiden: hur mycket de tvättas för hand eller hur pass ömtåliga de är, och hur mycket du undviker att torka dem i torktumlaren, att bära dem innebär att utsätta dem för slitage och efter en tid fungerar de inte längre som de ska. När de börjar visa tecken på slitningar är det dags att byta ut dem.
Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Grendosa: här kan vi inte säga något utgångsdatum, men efter 3-5 års tjänst börjar de så kallade "tofflorna" inte fungera som de ska. Framför allt kan de med tiden lättare inträffa felfunktioner som i extrema fall (en gnista vid fel tidpunkt) också kan leda till allvarliga skador. Om det händer att grendosan har drabbats av ett strömavbrott, kanske på grund av ett blixtnedslag, är det möjligt att den första gången du sätter i en kontakt efter det, kommer att kortsluta enheten som är ansluten till den.
  • Kuddar: kuddarna som vi har våra huvuden på när vi sover är behållare för bakterier. Även om man tvättar dem med jämna mellanrum på det sätt som är lämpligt för varje material bör de bytas ut mot nya högst vartannat år. 
  • Träslevar: det blir allt vanligare att man föredrar metallredskap eller silikonredskap för matlagning, eftersom trä är det som absorberar mest av alla ämnen det kommer i kontakt med och inte blir så bra rengjorda med bara diskmedel och vatten. Lägg dem i kokande vatten med lite vinäger: i de flesta fall så släpper de en stor mängd smuts, det är riktigt imponerande. De bör därför ofta bytas ut, och kanske rengöras lite oftare i kokande vatten och vinäger.
Pixabay

Pixabay

  • Parfym: varje flaska anger den tid inom vilken den bör konsumeras när den har öppnats, men även om du inte öppnar den direkt, uppskattas det att en parfymflaska vanligtvis inte håller längre än tre år.
  • Handdukar: även om de tvättas och decinficeras med omsorg, rekommenderas det att inte behålla en handduk i mer än 3 år.
  • Hårborstar: ta noggrant bort allt det hår som varje dag fastnar i borsten, och sedan en mer noggran tvätt av den med 1-2 veckors mellanrum. Trots det rekommenderas det att byta ut den var 6:e månad!

Kände du till dessa produkters utgångsdatum?

Advertisement