Odla massor av nya plantor från dina suckulenter - det är enkelt och roligt

av Hilda Maria Morgan

14 September 2021

Odla massor av nya plantor från dina suckulenter - det är enkelt och roligt
Advertisement

Gör bara en snabb onlinesökning på inomhusväxter, eller ta en titt i växtbutikerna så inser du att en stor del alltid är tillägnad suckulenterna, som vi ofta kallar växter med "feta" blad: de är en stor familj, med exemplar av otaliga former, storlekar och färger, men alla är alltid fascinerande och används ofta för att dekorera interiören.

Deras framgång ligger dock inte uteslutande i det estetiska resultatet: de vanligaste är faktiskt riktigt enkla växter att odla. De kräver inte särskilt mycket jord så vi kan placera dem i behållare av alla dess slag, vanligtvis växer de ganska långsamt, du behöver inte vattna dem ofta eller oroa dig för periodisk beskärning. Kort sagt, de är de perfekta växterna för dem som har lite tid att tillägna åt skötsel av grönska, även för dem som tror att de har tummen mitt i handen.

Därför, om du redan har hittat den typ av suckulenter som är rätt för dig och du har lyckats ta hand om den framgångsrikt, varför inte föröka den hemma? Ta reda på hur.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Odla massor av nya plantor från dina suckulenter - det är enkelt och roligt

Att föröka suckulenter är enkelt, och utan alltför stor ansträngning kan du få många nya exemplar! 😍

Gör bara en snabb onlinesökning på inomhusväxter, eller ta en titt i växtbutikerna och så inser du att en stor del alltid är tillägnad suckulenterna, som vi ofta kallar växter med "feta" blad: de är en stor familj, med exemplar av otaliga olika former, storlekar och färger, men alla är alltid fascinerande och används ofta för att dekorera interiören.

Deras framgång ligger dock inte uteslutande i det estetiska resultatet: de vanligaste är faktiskt riktigt enkla växter att odla. De kräver inte särskilt mycket jord så vi kan placera dem i behållare av alla dess slag, vanligtvis växer de ganska långsamt, du behöver inte vattna dem ofta eller oroa dig för periodisk beskärning. Kort sagt, de är de perfekta växterna för dem som har lite tid att dedikera åt skötsel av grönska, även för dem som tror att de har tummen mitt i handen.

Därför, om du redan har hittat den typ av suckulenter som är rätt för dig och du har lyckats ta hand om den framgångsrikt, varför inte föröka den hemma? Ta reda på hur.

Vi talar mest om sedum, echeveria, Sempervivum, senecio, crassula: de är bland de mest odlade suckulenterna, inomhus men också i trädgården (om klimatet tillåter). Hur förökar man dem?

  1. Välj en växt i utmärkt skick. Om den ser lidande ut, med icke svulstiga blad, med en färg som inte är dess vanliga, är det nästan omöjligt att ett av bladen kan rota och föröka sig.
  2. Med en mycket vass och steriliserad kniv eller mattkniv väljer du stjälken med de friskaste bladen (eventuellt vid de punkter där du vill kontrollera plantans storlek) och skär av den vid basen.
  3. Ta försiktigt bort de enskilda bladen från stjälken för hand, utan att bryta dem, åtskilj dem istället vid basen.
  4. Låt dem ligga torrt i 1-3 dagar, tills det utsatta snittet torkar och läker.
  5. Förbered glas: tvätta och sterilisera dem, fyll dem sedan med vatten och väteperoxid. Förhållandet bör vara 7 ml väteperoxid (3%) för varje 100 ml vatten. Innan du planterar de olika snittbladen behöver de sänkas ner i denna lösning i 10 minuter för att eliminera skadliga bakterier och hjälpa denna del av växten att återgå "till hälsan" tidigare.
  6. Välj en rektangulär behållare som inte är särskilt hög, till exempel en gammal bakplåt, och se till att den har dräneringshål.
  7. Fyll den med jord: blanda lika delar universaljord av god kvalitet tillsammans med ganska grovkornig sand (eller vermiculite) och perlit eller pimpsten. Du kan också lätta jorden med bark, kokosfiber eller torv.
  8. Spraya vatten över hela jorden med en sprayflaska: den måste fuktas men inte blötläggas.
  9. Placera bladen väl åtskilda från varandra, stick in den snittade delen snett i jorden utan att täcka hela bladet med jorden.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Behållaren behöver hållas konstant fuktig men aldrig för våt, och stå på en ljus plats men inte utsättas för direkt solljus.

Efter ungefär två veckor kommer rötterna att ha spirat och i vissa fall kan du till och med se några groddar på bladen. Då behöver du fortsätta vårda plantorna tills de är välformade, om än fortfarande små. Om du märker att bara några få av alla plantor av samma typ har utvecklats, ta endast upp dem och flytta dem var och en till en kruka som är lite större än deras storlek, med samma jord. De andra har förmodligen inte slagit rot, men det är alltid värt att prova att vänta lite längre.

Plantorna som planteras om i de större krukorna bör blötas lätt endast när underlaget är riktigt torrt, och de kan tas om hand som de vuxna plantorna som du har tagit bladen från. Lycka till!

Advertisement