Lavendelplantor: få dem att bli vackra med rätt beskärning och skapa massor av nya krukor med sticklingar
En av växterna med den mest omisskännliga doften är sannerligen lavendel: det är en doft som är avslappnande och lugnande, den är lätt och fräsch och den eteriska oljan som görs från denna växt har antiinflammatoriska, antimikrobiella och lugnande egenskaper. Det är också en växt som är ganska enkel att odla, som inte kräver mycket omsorg och vackert dekorerar hem och trädgårdar. Det är därför ingen slump att den har odlats sedan urminnes tider, inte bara i Medelhavsområdet (dess ursprungsområde) utan i många andra delar av världen.
Även om den inte är särskilt krävande när det gäller konstant omsorg, så behöver man dock ägna lite tid åt den en gång om året, i slutet av sommaren - det vill säga efter blomningen - för att ta hand om beskärningen. Och med de kvistar som erhålls är det lätt att ge liv åt många nya plantor, med förökning av sticklingar.
Creativo
Beskärning
Lavendelplantan ska beskäras när den är helt färdigblommad, vanligtvis mellan slutet av augusti och början av hösten, men beroende på klimat och sort kan denna period ibland förändras.
Det är nödvändigt att använda en välslipad och desinficerad sax, och vid förkortningen av grenarna måste man alltid komma ihåg att kronan bör ha en så kompakt och rundad form som möjligt.
Överdriv inte heller genom att klippa av grenarna för lågt, men begränsa dig till att eliminera de apikala delarna av alla grenarna, några centimeter under blommorna, utan att någonsin gå för nära stammen: för varje gren som du förkortar, se till att skära före den förvedade delen, alltså så lågt som du kan se den gröna och mjukare delen av grenen. Att klippa för lågt riskerar faktiskt att göra hela grenen torr, och om du gör fel med för många grenar kan hela växten gå förlorad.
Först efter utjämningen av topparna kan du fortsätta att klippa några kvistar här och där lite längre ner för att tunna ut stjälkarna och underlätta luftningen. Grenar som växer åt fel håll, ut utanför rabatten eller mot andra växter, kan också klippas av vid basen, men överdriv aldrig.
Genom att beskära regelbundet förhindras att växten blir för träig och gles, samt mindre tät.
Förökning genom sticklingar
Förökning genom sticklingar är mycket snabbare och enklare (och vanligare) än förökning med frön, och utförs exakt i samband med beskärning, så att man omvandlar alla kvistar som precis knipsats av till nya plantor.
Börja med att förbereda krukan där de avskurna kvistarna ska vara: lägg ett lager lättklinkerkulor på botten och fyll sedan nästan till kanten med en näringsrik jord blandad med sand eller vermicolite.
Ta sedan den avskurna kvisten, ta bort bladen längst ner, lämna bara bladen på den översta tredjedelen, och stick ner den i krukan. Om du vill öka chansen att kvisten kommer att rota sig och producera rötter snabbt, blötlägg spetsen i botten av ett glas vatten och passera den sedan omedelbart i lite pulveriserat rothormon och stick i allt i krukan. Om du vill använda längre grenar, välj då de laterala, som är minst 10 cm långa och har minst 5 blad.
När din kruka med sticklingar är klar, kom ihåg att vattna den regelbundet. Förvara den på en ljus plats men inte utsatt för direkt solljus åtminstone under de hetaste timmarna på dagen, och när de mer frekventa regnen kommer kan du också avbryta eller åtminstone minska vattningen. Om du däremot håller krukorna inne, glöm inte att blöta dem när jorden torkar för mycket, utan att hålla dem permanent blötlagda med vatten vilket skulle kunna få de nyproducerade grenarna eller rötterna att ruttna. I allmänhet, med sticklingarna planterade i slutet av sommaren och hållna under vintern, kommer det finns det små plantor att plantera om eller plantera i marken redan till våren, ofta redan kapabla att producera några blommor, och året efter kommer de redan att vara tillräckligt stora för att blomma rikligt.
Lycka till i trädgården!