Pelargoner: upptäck hur man beskär dem för att få dem att bli vackrare och använd stjälkarna för att odla nya plantor
Bland de populäraste blommorna som placeras på balkonger, i trädgården eller i blomlådor på fönsterbrädorna har vi utan tvivel pelargonerna, som vet hur man gör en fantastisk uppvisning av sig själv under hela sommaren.
Men när temperaturen börjar sjunka och soltimmarna minskar, alltså mellan slutet av sommaren och början av hösten, är det dags att ta hand om beskärningen, en tidpunkt då du också kan ägna dig åt förökning av sticklingar, för att odla många nya plantor som kommer att vara redo inför nästa vår. Ta reda på hur du gör detta genom att läsa vidare.
Creativo
Beskärning
Pelargonsläktet (i dagligt tal pelargoner) tenderar i de flesta fall att ha en något rörig bäring om de lämnas åt sig själva. Att ingripa med en välgjord beskärning innebär att ge busken form så att den blir tätare, det vill säga så att den förgrenar sig. Detta görs genom att korta ner stjälkar som blivit för långa, och alltid precis ovanför en knut på stjälken. Det är alltså nödvändigt att försöka skapa en krona som har en form som är så kompakt och rund som möjligt, utan att överdriva med snitten.
Innan du skär av någon stjälk måste du dock se till att saxen eller sekatören är väl slipade och desinficerade: för att sterilisera dem kan du föra bladet över en tändares låga i några sekunder, eller gnugga det med lite isopropanol eller etylalkohol. Om du har många olika växter att beskära, är det bäst att ta med en tändare eller alkohol och rengöra bladen noggrant varje gång innan du börjar arbeta med en ny växt.
Förökning genom sticklingar
Med stjälkarna som erhålls från beskärning kan du föröka pelargonerna genom sticklingar, dvs plantera dem i nya planteringskrukor.
Du behöver små krukor, vanligtvis 15 cm i diameter, som fylls med ett första lager - ett par fingrar högt - av lättklinkerkulor, fortsätt sedan med en bra jord, rik och väl upplöst, upp till tre fjärdedelar av höjden av krukan.
Vid denna tidpunkt, utrusta dig själv med ett glas vatten och ett paket med pulveriserat rothormon, öppna locket. Ta den första sticklingen, blöt den skurna delen i vatten genom att sänka ner den bara ett par centimeter och för den sedan omedelbart i rotpulvret, sätt sedan ned sticklingen i jorden. Om du inte har det här pulvret (som finns i trädgårdsbutiker, plantskolor eller också online) kan du också låta bli att använda det, men i så fall finns det de som föredrar att låta sticklingarna stå i vatten - byta det varannan dag - tills de producerar rötter.
Fortsätt så här med de andra stjälkarna tills krukan är fylld. Vid denna tidpunkt, ta mycket försiktigt några nävar jord och fyll krukan ända upp till kanten, placera jorden så att den lägger sig väl runt de olika sticklingarna. Nu behöver du bara vattna sticklingarna väl, placera dem på en ljus och vind-skyddad plats och kom ihåg att vattna dem ett par gånger i veckan.
Genom att dra nytta av ljuset och de fortfarande inte alltför kalla temperaturerna på hösten får sticklingarna möjlighet att slå rot, producera rötter och nya löv. Under vintern kan du tunna ut bevattningen mer, men var noga med att inte lämna jorden helt torr i mer än ett dygn.
Lycka till med växterna!