Golv- och kakelfogar att bleka? Prova denna enkla gör-det-själv metod

av Hilda Maria Morgan

04 September 2021

Golv- och kakelfogar att bleka? Prova denna enkla gör-det-själv metod
Advertisement

Fogarna mellan golvplattorna eller väggplattorna i badrum och kök är en av de svåraste punkterna att rengöra: även om dessa ytor tvättas ofta skapas det alltid i utrymmet mellan plattorna ändå en tydligt synlig smutsansamling, och såvida du inte regelbundet använder ångrengörare är det en riktig utmaning att enkelt bleka dem.

Det finns dock olika metoder för att rengöra dem med produkter som vi normalt har hemma eller som vi enkelt kan hitta: det är billiga och effektiva lösningar, till vilka du behöver lite armbågsfett, men i slutändan får du ett tillfredsställande resultat.

Creativo

Creativo

  • Bikarbonat: en av de mest kända metoderna är den som är baserad på natriumbikarbonat. Blanda bara lite av det med vatten i en liten skål eller ett gammalt glas, och skapa en mjuk pasta att sprida och gnugga på fogarna med hjälp av en gammal tandborste (helst med hård borst) eller också med någon annan typ av borste med hårda borst (det finns även de som är gjorda för fogar, men du kan också använda andra, till exempel en tvättborste).

Du kan också använda bikarbonat tillsammans med väteperoxid: antingen genom att skapa en pasta som i föregående fall, eller genom att först strö bikarbonat på fogarna och sedan spruta väteperoxid allteftersom du gör rent.

  • Vit kalk och citron: om du av en slump har vit kalk hemma kan du använda den tillsammans med citronsaft (eller också med ättika eller väteperoxid) precis som om det vore bikarbonat- och vatten-pasta.
  • Väteperoxid kan sedan också användas ensam, helst när det inte är för mycket gammal smuts att ta bort, och som bikarbonat eller ättika, är det också användbart för att bekämpa eventuellt mögel.
  • Ett DIY-rengöringsmedel, perfekt för badrumsplattor och för att använda med en tvättsvamp, kan sedan beredas med två delar bikarbonat och en del väteperoxid, till vilken du kommer att lägga till en droppe diskmedel (eller flytande Marseilletvål). Blanda det bara i en liten skål, eller späd ut det lite mer för att få en lättare produkt att spraya med en sprayflaska.

  • Tandkräm: Om du inte har mycket tid över för att förbereda andra metoder, använd lite tandkräm. Detta medel rekommenderas inte för silikondelar, men det fungerar utmärkt som en teknik att använda sporadiskt. För att applicera den behöver du gnugga tandkräm på fogarna med en gammal tandborste med mjuk borst och sedan skölja.

Vilken är din favoritmetod?

Advertisement