Ta bort dålig lukt från hemmet med behagliga gör-det-själv deodoranter, billiga och enkla att förbereda

av Hilda Maria Morgan

01 September 2021

Ta bort dålig lukt från hemmet med behagliga gör-det-själv deodoranter, billiga och enkla att förbereda
Advertisement

Ibland, när man kommer hem igen efter att ha varit borta några dagar, händer det att rummen verkar lukta störande instängt. Även höga temperaturer orsakar lättare dålig lukt och det räcker inte att ofta tvätta golven. Då kan man ta hjälp av deodoranter för hemmet, och inte bara de som kan köpas: de kan faktiskt förberedas med gör-det-själv metoder på många olika sätt även med enkla ingredienser som vi ofta redan har i skafferiet.

Och sedan finns knepen som hjälper till att ge en fräsch och ren känsla. Ta reda på några användbara sätt att deodorisera ditt hem genom att läsa vidare.

Creativo

Creativo

  • En första metod består av att använda ättika och doften av citrusfrukter: citron, apelsin, cedrat, lime ... Välj din favorit. Det är ett botemedel som kan förberedas också bara på en dag, men det blir ännu mer effektivt om det låts stå och dra under en lång tid. Hur göra man? Värm bara upp tillräckligt med ättika för att fylla 3/4 av en lufttät burk efter eget val (den behöver inte vara särskilt stor, även en halv liter går bra). Tvätta under tiden ett par citroner väl (eller annan vald frukt) och ta bort den gula delen av skalet, pressa dem sedan och ställ saften åt sidan. När ättikan är varm, häll den i burken, tillsätt citronsaften och citronskal, rör om lite och stäng.

Efter en dag kan du redan använda produkten, men om du låter den stå och dra i en vecka eller två är det ännu bättre. Sedan behöver den filtreras, lagras i burken och används sedan i droppar: ett tjugotal droppar upplösta i en liter vatten räcker för att spruta där du vill få en frisk och ren doft.

  • Ättika kan också användas, på ett liknande sätt, med eteriska balsamiska oljor som eukalyptus eller pepparmynta: blanda bara ett halvt glas vit vinäger med två matskedar vatten och några droppar eterisk olja i en sprayflaska så får du omedelbart en deodorant att spraya. Den skulle kunna vara perfekt att använda i badrummet innan gästerna anländer, eller kanske till och med för att spraya nära gardinerna (om tygerna inte skadas vid kontakt med ättika).

  • En av de enklaste och mest kända lösningarna, som också den är mycket snabb att förbereda, är den som är baserad på bikarbonat och eteriska oljor: häll bara lite bikarbonat i en liten behållare (av glas, trä, keramik, metall... Vad du än föredrar, eventuellt kanske någon gammal parfymflaska eller andra ampuller, så att den blir vackrare att se på) och tillsätt sedan några droppar av en eterisk olja efter eget val: 3 eller 4 droppar räcker, och du kommer att behöva blanda lite grann med en tesked eller en träpinne för att försöka sprida oljan så mycket som möjligt. Bikarbonaten neutraliserar flertalet dåliga lukter medan doften av eterisk olja kommer att ge en doftande ton till rummet: använd friska och balsamiska aromer på sommaren, och eventuellt andra mer blommiga och kryddiga aromer på vintern, för att alltid skapa den rätta atmosfären.

Advertisement