Behöver du rengöra spisen? Prova dessa enkla och effektiva metoder

av Hilda Maria Morgan

01 September 2021

Behöver du rengöra spisen? Prova dessa enkla och effektiva metoder
Advertisement

Oavsett hur försiktig du än är när du lagar mat, blir spisen alltid smutsig. Och om du inte är klok nog eller har tid att rengöra spishällen och brännarna så ofta som möjligt, räcker det med bara några få användningar för att få ingrodd smuts som du måste ta bort med någon specialprodukt, eller också med någon gör-det-dig själv lösning som den vi föreslår nedan.

Bland de olika husmorsknepen finns faktiskt några ganska enkla och framför allt billiga trick, perfekta att använda när vi kanske inte vill ta till köpta produkter eller om vi har ont om vårt favorittvättmedel till spisen. Läs vidare för att ta reda på mer.

Creativo

Creativo

Efter att ha tagit bort det grövsta av smutsen, dvs eventuella matrester, behöver du med hjälp av en mjuk trasa för köksrengöring ta hand om fettfläckarna: varmt vatten och tvål är grundmetoden för inte alltför allvarliga fall. Du kan använda diskmedel (mycket lite behövs) eller, om du har någon, Marseilletvål. Eventuellt kan du ta hjälp genom att hälla ett lager bikarbonat för att få en aningen slipande verkan som gör gnidningen med tvättsvamparna eller trasan mer effektiv.

Men när det finns smutsbeläggningar som har torkat eller bränt fast, kommer det att bli nödvändigt att ingripa genom att tillsätta andra ämnen som kan lösa dessa formationer. Den vanligaste är ättika: om du har tid kan du hälla den direkt på spisen och låta den verka och under tiden doppa ner brännarna och flamspridarna i en skål med lika delar vatten och ättika, låt ättiksyran även här göra sitt arbete. Alternativt kan du använda (i båda fallen) varmt vatten där du har löst upp en eller två matskedar citronsyra, öka eventuellt koncentrationen om det behövs.

Till brännare som behöver en mer "aggressiv" och grundlig rengöring kan du värma lite vatten och sedan lösa upp Marseilletvål (en sked) eller använda lite diskmedel (det finns också de som använder tvålpulver), tillsätt sedan ett halvt glas ättika, låt sjuda i cirka tio minuter, häll allt i en skål och låt delarna som ska rengöras ligga och dra. När vattnet har blivit kallt, gnid rent brännarna med en metallsvamp.

Om gallren inte är i dåligt skick, använd varmt vatten, ytterst lite tvål och bikarbonat, gnid väl med en trasa, förbered annars en blandning som den till brännarna och låt dem ligga och dra i en ganska stor skål.

Lycka till!

Advertisement