Odling av citronträd: misstagen att undvika för att skörda mycket frukt under året
Citronväxter är vackra att se på och ger riktigt utsökta frukter, som vi kan använda på många sätt i köket och till och med dekorera med eller använda för doftens skull eller för att rengöra huset. De är små träd som också kan odlas i krukor, och med rätt försiktighetsåtgärder är det möjligt att odla dem på olika breddgrader, även om deras naturliga livsmiljö är på platser med varmt klimat.
De börjar i allmänhet bära frukt fyra år efter plantering, och när de når 15 års ålder börjar deras produktion minska. I genomsnitt kan dessa växter producera 350 frukter varje år, men vissa sorter, under rätt odlingsförhållanden, når till och med knappt det dubbla.
Till skillnad från andra fruktträd växer citroner faktiskt tillbaka och producerar frukt flera gånger om året. Vad är då fel när citronträd inte bär frukt? De har placerats för mycket i skuggan, dåligt gödslade eller placerats för tidigt i alltför stora krukor. Läs mer om hur du undviker misstag när du odlar citroner.
- Citronerna mognar inte och faller från växten: ibland händer det att frukterna som fortfarande är små slutar växa och faller. Detta är normalt, det är "droppen", och låter de andra frukterna utvecklas bättre. Men om antalet frukter som faller på detta sätt är högt eller totalt är det en patologisk och icke-fysiologisk minskning, och ofta är orsaken vattenstress eller näringsobalanser (därför befruktningsfel).
- Citronen producerar inte frukt: dessa växter måste i solen, men inte alltför utsatta för vind. Jorden måste också vara konstant - bara - fuktig, aldrig genomblöt. Om du ser att jorden torkar ut för långsamt mellan vattningarna, kontrollera krukans dränering eller flytta jorden försiktigt runt växten för att göra den lättare och mer dränerande. När det är dags att omplantera bör du inte välja krukor som är för stora, välj en eller två storlekar större varje gång, annars kommer växten att stimuleras att producera mer löv än frukt, och kan också ge svårigheter när det gäller bevattning .
- Befruktning: efter den vegetativa vilofasen, efter vintern, är det nödvändigt att tillsätta gödselmedel för fruktplantor, och vartannat år är det också lämpligt att berika jorden med organiskt gödselmedel. Först när du märker att blommor fallet eller för många frukter kan du tillämpa specifika gödningsmedel för citrusfrukter, som är rikare på järn och andra mikronäringsämnen, som snabbt assimileras.
- Mulch: under de första två åren av livet, täck jorden runt växtens med halm eller bark, för att bibehålla fuktigheten under sommaren och skydda rötterna från kylan under vintern.
- Överdriv inte beskärningen: det behövs inget annat än att ta bort döda eller sjuka delar, och eventuellt tunna lövverket lite i de punkter där det är för tjockt, så att solljuset når alla grenar.
- Kontrollera bladens skick: fläckarnas utseende kan indikera förekomsten av svampsjukdomar. De är också växter som attackeras av bladlöss och parasiter, som måste behandlas därefter.
- Skydda dem från kyla, om du inte bor i medelhavsområden eller i ett lämpligt varmt klimat: ha dem i krukor på ljusa platser inomhus eller täck med fiberduk under vintern.
Har du redan odlat citronträd?