Rätt knep och tips för att bättre rengöra toalettcisternen

av Hanna Birgitta Nilsson

12 Augusti 2021

Rätt knep och tips för att bättre rengöra toalettcisternen
Advertisement

När vi städar badrummet ägnar vi oss i allmänhet åt alla ytor som används, särskilt runt handfatet, i duschen och toaletten. Men hur många gånger händer det att vi också rengör toalettcisternen, det vill säga den tanken som fylls och töms med vatten som behövs för att spola toaletten?

Den bör rengöras ett par gånger om året: Även om locket håller damm borta och förhindrar bakterierna, är det alltid bra att komma ihåg att rengöra det för att få en perfekt hygien i rummet. Ta reda på hur du gör det enkelt.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Det behövs:

  • en skrubborste, med ett långt skaft
  • en svamp
  • långa gummihandskar
  • desinfektionsmedel
  • (valfritt) ättika

Hur man går tillväga

  1. Först måste du tömma vattentanken. Vanligtvis är vattenventilen placerad på baksidan eller sidorna, kanske nära toalettens bas. Stäng den och lyft på locket, spola tills allt vatten är borta.
  2. Om innerväggarna eller botten är täckta med ett lager smuts, rengör allt med svampen, eventuellt med hjälp av ett väl utspätt rengöringsmedel och skölj. Om du märker att det är ränder kvar på ytan efter att tagit bort smutsen, häll på ättika: du måste fylla tanken med ättika upp till påfyllningsventilen och låt det verka över natten (ca 12 timmar).
  3. När du har rengjort insidan, spraya desinfektionsmedlet och låt det verka i en kvart.
  4. Skrubba sedan alla ytor noggrant med borsten.
  5. Torka med en trasa för att ta bort eventuell kvarvarande smuts.
  6. Sätt tillbaka locket och låt tanken fyllas.
  7. Spola toaletten ett par gånger och ditt städjobb är klart.

Då och då kan du hälla ett glas ättika i avloppsvattnet för att förhindra kalkbildning och för att lösa upp smuts som kan bildas inuti det. Lycka till!

Advertisement